LADIES logo WINE

Oblíbená místa v Praze

Ladies&Wine > Cestování > Oblíbená místa v Praze

Musím přiznat, že Praha jde za posledních několik let v gastronomii hodně nahoru. Objevují se nové podniky, které určitě stojí za vyzkoušení. Osobně mám menší problém se svou konzervativní povahou, jakmile se mi někde líbí, tak bych chodila jen tam. Jenže to by se člověk ochudil o spoustu nových zážitků, takže se přemáhám a většinou jsem příjemně překvapená. Zde je pár tipů, kam se stále ráda budu vracet.

Kavárny: ačkoli nejsem zrovna hipsterský typ, tak jsem si oblíbila EMA espresso bar kousek od Masarykova nádraží, jejich výběrová káva a přátelská atmosféra jsou návykové. Úplný opak je Cukrárna Myšák ve Vodičkově ulici, krásně zrekonstruovaný prostor a tradiční české zákusky mě však vždy nalákají k návštěvě. Mám moc ráda oba druhy indiánků, jak ten s tmavou, klasickou polevou, tak i ten s bílou čokoládou. Větrník je tu naprosto božský, nadýchaný a s výbornou náplní. Občas si dám i chlebíček, nejčastěji s bramborovým salátem nebo s vaječnou pomazánkou.

Restaurace: Za poslední měsíce jsem učinila dva zajímavé objevy, prvním je luxusní podnik Portfolio v Lanově paláci naproti Masarykovu nádraží. Poutavý, moderní interiér a hlavně fantastické jídlo, byli jsme zde s přáteli na obědě a pochutnala jsem si na všem, chuťově skvěle vyladěné a líbila se mi i vinná karta. Druhý objev je japonská restaurace Yamato na Vinohradech, střízlivě zařízený podnik v duchu japonské jednoduchosti s maximálním soustředěním na kvalitu surovin. Obědové menu bylo bezkonkurenční, sushi v dokonalé kvalitě, k tomu výborná polévka misoshiru, na závěr desert z matcha čaje a neomezené množství výborného zeleného čaje k pití.

S novou asijskou restaurací Sia ve Šporkově paláci V Celnici jsem stále na vážkách, první moje návštěva mě uspokojila tak půl na půl, ale kvůli vynikajícímu jídlu si tam zajdu znovu. Navštívila jsem podnik chvíli po otevíračce a nějak mi nesedl celkem velký rámus z kuchyně a stoly relativně blízko u sebe v prvním patře, kde jsme seděli. Možná to chce vyzkoušet přece jen prostornější spodní část.

Dřív jsem ráda chodila i do Esky v Karlíně, ale v poslední době jsem na ni trochu zanevřela, nějak postrádám správný poměr ceny a kvality.

Kde nakupovat: pokud jste na sladké, tak určitě musíte vyrazit do podniku Cukrář Skála, který sídlí ve stejné budově jako restaurace Sia. Inspiraci určitě hledali v butikových patisseriích ve Francii, každý zákusek je malé umělecké dílo, navíc přes prosklené stěny vidíte jejich výrobu. Obsluha je moc milá, umí doporučit a poradit, na místě si můžete dát zákusek na stojáka a pozorovat frmol ve výrobě. Nicméně podnik je myšlen spíše na odnos zákusků a dortů domů, není to primárně kavárna.

Milovníci masa si přijdou na své v Našem mase v Dlouhé nebo v Kantýně v ulici Politických vězňů. Dělám si sama ze sebe legraci, že od té doby, co otevřeli tyhle dvě masny, tak u mě nemá žádná parfumerie nebo obchod s oblečením šanci, nejvíc peněz v Praze utratím právě tady. Kantýna je navíc moje oblíbená „závodka“, najíte se zde rychle a super kvalitně. Určitě zkuste jejich trhané vepřové, bramborák nebo hovězí vývar, ale i bůček a roastbeef stojí za to!

Vynikající delikatesy má i Lahůdkářství Sváček v Rytířské ulici, hlavně uzeniny a sýry v té nejlepší kvalitě.

A co vy, kam rádi v Praze zajdete? Sem s tipy :)