LADIES logo WINE

Recenze restaurace Paduc v Sárváru

Ladies&Wine > Cestování > Recenze restaurace Paduc v Sárváru

Na konci února jsme vyrazili do maďarských termálů, trochu si prohřát kosti a hlavně ochutnat jejich skvělou kuchyni i neméně dobrá vína.

K pobytu jsem zvolila městečko Sárvár a vynikající hotel Spirit s několika termálními bazény, ale samozřejmě mě ke gastronomickému průzkumu lákalo i okolí. Po domácí přípravě a hledání zajímavých restaurací, se mi jako nejlepší volba jevila restaurace Paduc, vydali jsme se ji tedy během pobytu prozkoumat blíže.

Na první pohled je to spíše nenápadný domek přímo na břehu řeky Ráby, nicméně na jaře a v létě se musí venku sedět parádně, s výhledem na řeku a do zeleně. Uvnitř je Paduc zařízena ve stylu rybářské bašty, dřevěné lavice, pěkné dekorace a vkusně vybrané servírovací sklo i porcelán. Po usazení nám milá obsluha přinesla jídelní lístky, výběr nikterak rozsáhlý, s orientací na kvalitu a lokální suroviny. Což v Maďarsku znamená hlavně sladkovodní ryby, domácí vepřové rasy Mangalitza nebo hovězí z nedalekého malého chovu.

Jsem velkým milovníkem paprikové rybí polévky, takže jako předkrm to byla jasná volba a dál jsem chtěla vyzkoušet známá kachní játra. Manžel si objednal specialitu fleky s tvarohem a škvarky z Mangalitzy. Vinný lístek nabízí slušný výběr maďarských vín rozlévaných po skleničce, navíc za příznivé ceny. Ráda ochutnávám místní odrůdy, takže jako první jsem zvolila Olaszrizling ze Somló, mladé, lehce pitelné víno. Spolu s fantastickým kváskovým domácím chlebem nám na stole přistál pozdrav z kuchyně v podobě kousku salámu na sádle z Mangalitze. Za chvíli přišla na řadu polévka, byla dokonalá, se spoustou masa ze sumce a pořádně papriková.

Hlavní chody jsme si oba také užili, kachní jatýrka s želé ze sladkého vína a s karamelizovanými ořechy doprovodila naprosto skvostná brioška, ještě teplá a hodně máslová. Manžel si pochvaloval neobvyklou kombinaci těstovin, tvarohu a škvarků. Já si ke svému chodu objednala skleničku Kéknyelű z regionu Badacsony, téměř nevyslovitelná odrůda má zajímavou krémovou chuť a skvěle padne právě k játrům. Než jsme vína dopili, ještě jsem popátrala, co to vlastně znamená "paduc", je to název ryby, česky ostroretka stěhovavá, která žije v Rábě a má výrazný nos, takže si ji dali do znaku.

Bohužel se do nás nevešel už žádný desert, ale jejich domácí nákyp s kysanou smetanou a švestkami, který si musíte kvůli přípravě objednat 20 minut dopředu, je aspoň výzvou pro příště. Důvodů k návratu je vícero, třeba steak Rossini nebo konfitované filé z jesetera s paprikovou omáčkou, a to ani nemluvím o červených vínech odrůd Kadarka nebo cuvée Bikavér. Prostě tenhle skrytý poklad na břehu Ráby si nenecháme ujít a doporučuji ho i Vám všem, je to maďarská kuchyně v té nejlepší formě plus super vína, příjemná obsluha i atmosféra restaurace.

PS: Na TripAdvisoru to někdo dobře popsal, že kdyby se hvězdičky Michelin skutečně rozdávaly spravedlivě za kvalitu, autentičnost a chuť jídla, tak tady by ji právem měli!