Ladies&Wine > Recepty > Bábovka s červenou řepou
Teď máme všichni doma asi o něco víc času než bychom chtěli, ale má to i pozitivní stránky, třeba se můžete vrhnout na pečení. Recept na tuhle bábovku není vůbec složitý a ještě je to díky červené řepě zdravá varianta mlsání, takže směle do toho!
Suroviny:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1/3 hrnku třtinového cukru
- pyré ze dvou pečených středních červených řep
- 1/2 kelímku zakysané smetany
- 50 ml smetany na vaření
- 80 g másla
- 50 g hořké čokolády
- 2 lžíce kakaa
- 3 vajíčka
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- půlka vanilkového lusku
- kdo má rád, tak lžička koření speculatius (je to směs skořice, badyánu, hřebíčku)
Postup:
V kuchyňském robotu vyšleháme vejce s cukrem, vanilkou a kakaem, přidáme pyré z červené řepy a čokoládu rozpuštěnou v másle. Opět dobře vyšleháme, přisypeme mouku, prášek od pečiva a jedlou sodu, plus přidáme oba druhy smetany, důkladně zamícháme. Pokud máte rádi kořeněnou chuť, tak přisypte koření (skořici, badyán, hřebíček,…).
Přelijeme do vymazané formy a pečeme 45-50 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů. Bábovka je hotová až vám testovací špejle z hmoty vyjede suchá. Po vyhládnutí můžeme polít čokoládou, ozdobit jedlými květinami, lyofilizovaným ovocem (jahody jsou výborný), ale taky oříšky nebo stačí jen pocukrovat.
Doprovodné víno: nabízí se napsat, že v časech karantény každé, které máte doma, ale idální bude těžší růžové