Ladies&Wine > Recepty > Bůček po vietnamsku
Venku to ještě na jaro zdaleka nevypadá, takže vydatné jídlo přijde víc než vhod a bůček je navíc vždycky dobrá volba. Tento recept je jiný než česká klasika, ale určitě si ho zamilují zejména ti z vás, kteří mají rádi kořeněné chutě Asie.
Suroviny:
Bůček:
1 kg bůčku bez kosti
4 stroužky česneku
120 ml sójové omáčky
2 lžíce rybí omáčky
2 lžíce limetkové šťávy
3 lžíce třtinového cukru
Půl lžičky mletého zázvoru, lžička mletého římského kmínu a lžička kurkumy.
Salát:
200 g karotky
Půlka stonku pórku.
50 ml sójové omáčky
Lžička třtinového cukru.
1 lžíce limetkové šťávy.
1 lžíce sezamového oleje.
Špetka chilli.
Postup:
Bůček nakrájíme na 1,5 až 2 cm tlusté plátky, osušíme. Ze všech surovin si připravíme marinádu, metličkou rozšleháme důkladně třtinový cukr se sojovkou, rybí omáčkou, limetkovou šťávou, vylisovaným česnekem a s kořením. Ponoříme do marinády plátky bůčku a necháme odležet nejlépe přes noc v chladu.
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů, přendáme do pekáče bůček i marinádu, přilijeme 200 ml vlažné vody, pečeme zakryté cca 90 minut, následně odkryjeme poklici a pečeme dalších 30 minut. Občas maso obrátíme.
Mezitím si připravíme salát, karotku a pórek nakrájíme na co nejjemnější proužky, zalijeme směsí sojovky, sezamového oleje, limetkové šťávy, cukru a chilli.
Vhodnou přílohou je jasmínová rýže, ať už celozrnná nebo klasická, tu můžete uvařit s plátky kokosu. Rozpadající se maso servírujeme ozdobené lístky koriandru.
A vinný doprovod? Nejlépe těžší, výraznější bílé víno. Třeba Chardonnay, štýrsky Morillon staršího ročníku v kategorii Reserve. Tak na zdraví a dobrou chuť!