LADIES logo WINE

Jarní slaný koláč

Ladies&Wine > Recepty > Jarní slaný koláč

Tenhle recept jsem včera připravila jako variaci na známý quiche, ale využila jsem v něm hodně zdravých a čerstvých surovin, které právě sezóna nabízí. S receptem si pospěšte, dokud ještě roste medvědí česnek, nicméně ani po konci jeho sezóny nemusíte smutnit, stačí si trochu pohrát s fantazií a do koláče dát jiné bylinky, které budou zrovna v rozpuku.

Suroviny:

Těsto:

- 180 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky

- 90 g másla

- 1 vejce

- špetka soli

- 1-2 lžíce vody

Náplň:

- 250 g creme fraiche

- 3 vejce

- 200 g mladého hrášku

- dvě hrsti květů medvědího česneku

- dvě hrsti listů medvědího česneku

- hrst sedmikrásek

- 100 g čerstvého sýra (tužší konzistence, můžete zvolit kravský, kozí nebo i ovčí)

- 50 g parmazánu

- sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup:

Všechny suroviny na těsto zpracujeme v hladkou hmotu, v robotu by se neměla lepit ke stěnám. Vyválíme na tenkou placku a přendáme do máslem vymazané kulaté formy, okraje zdvihneme a zarovnáme na úroveň hrany formy. Propícháme dno vidličkou a z alobalu si vytvoříme ruličky, kterými vyložíme boky formy, aby okraje nesjely při předpečení dolů. Pečeme cca 12 až 15 minut v troubě předehřáté na 190 stupňů.

Mezitím vyšlehejte vejce s creme fraiche, osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek, nasekané bylinky, hrášek a na kostičky nakrájený sýr. Dobře promíchejte a vše přelijte do formy na předpečené těsto a hustě postrouhejte parmazánem. Pečeme zhruba 20 až 25 minut do zlatova na 180 stupňů.

A doprovodné víno? Ideálně mladé lehké, třeba rakouský Grüner Veltliner nebo Vinho Verde z Portugalska.