LADIES logo WINE

Meruňkový obrácený koláč

Ladies&Wine > Recepty > Meruňkový obrácený koláč

Meruněk se letos urodilo víc než dost, takže koho už nebaví knedlíky nebo zavařování, tak může vyzkoušet následující recept. Vybírejte dobře zralé meruňky a nejlépe se hodí dortová forma o průměru 26 cm s odnímatelným krajem i dnem.

Suroviny:

- 200 g hladké mouky

- 30 g mleté pohanky (kdo nemá rád, tak může nahradit mletými mandlemi)

- 140 g másla

- 60 g třtinového cukru

-100 g tvarohu

- 200 ml mléka

- citronová kůra u jednoho citronu

- 2 vejce

- půlka sáčku prášku do pečiva s vinným kamenem

- špetka soli

- trocha másla na vymazání formy

- 10 zralých středně velkých meruněk (pokud se jich na dno formy vejde víc, tak neváhejte přidat)

Postup:

Formu vymažeme máslem, poklademe vypeckovanými půlkami meruněk a posypeme lehce 20 g třtinového cukru. V míse vyšleháme změklé máslo se zbytkem cukru do pěny, přidáme tvaroh a vejce, opět důkladně vyšleháme, vlíváme mléko a přidáváme postupně mouku, mletou pohanku, citronovou kůru, sůl a kypřící prášek. Hladké těsto vlijeme na meruňky, uhladíme povrch a pečeme v přehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 45-50 minut. Vrch musí být zlatavý a při zkoušce propíchnutí špejlí se k ní nesmí těsto lepit.

Po vychladnutí odstraníme okraj formy, opatrně překlopíme na talíř a odděláme spodní část formy. Můžeme zlehka pocukrovat vanilkovým nebo skořicovým cukrem. Podáváme nejlépe se zakysanou smetanou a lístkem verbeny či máty.

Jako doprovod volte spíše lehčí víno, nejlépe Gelber Muskateller.