LADIES logo WINE

Vláčná dýňová bábovka

Ladies&Wine > Recepty > Vláčná dýňová bábovka

Dýně na chvíli ovládly naše kuchyně, a nejinak je tomu i u nás. Mají výhodu variability, takže z nich klidně upečete slaný koláč nebo sladkou bábovku. Na jednu takovou vám přináším recept. Forma na bábovku je z Bonami, skvěle se s ní pracovalo a výsledek vypadá efektně.

Suroviny:

- 150 g másla pokojové teploty

- 300 g nastrouhané dýně (Hokaido můžete strouhat i se slupkou, ostatní druhy oloupejte)

- 3 vajíčka

- 150 g třtinového cukru

- 220 g hladké mouky

- 50 g škrobu

- 60 g vlašských ořechů

- 2 lžíce rumu

- 2 lžičky prášku do pečiva

- 2 lžičky perníkového koření

- špetka soli

- šťáva a kůra z jednoho citronu


Postup:

Změklé máslo důkladně vyšleháme s vajíčky a cukrem. Přidáme najemno nastrouhanou dýni a najemno namleté ořechy (můžete klidně použít i lískové, pekanové nebo jejich směs). Přisypeme postupně všechny sypké suroviny, přilijeme rum a citronovou šťávu plus přidáme kůru. V robotu důkladně zpracujeme a vlijeme těsto do předem máslem vymazané formy. Pečeme v troubě vyhřáté na 175 stupňů zhruba 40 minut. Po vychládnutí vyklopíme z formy a posypeme vanilkovým cukrem. Lze ještě trochu polít rumem, dozdobit čokoládou nebo citronovou polevou. Dobrou chuť :)