LADIES logo WINE

Lyopotraviny

Ladies&Wine > Rozhovory > Lyopotraviny

K lyofilizovanému ovoci jsem se dostala poprvé letos o Vánocích, kdy jsme dva balíčky dostali jako dárek. Nadchla mě konzistence ovoce a možnosti jeho využití, okamžitě jsme začali v kuchyni experimentovat, hlavně s ovocným prachem, protože lyofilizované ovoce jde dobře drtit na jemnou konzistenci prachu. Skvěle doplní jogurty, tvarohy, dozdobí deserty, ale hodí se i k sýrům (zralý kozí sýr a k němu hruškový prach, dokonalost  nebo k paštikám. Příjemné bylo zjištění, že tyhle poklady jsou regionální a nedaleko Zábřeha je vyrábí dva nadšenci manželé Lenka a Luboš Bláhovi, požádala jsem je tedy o rozhovor a zde jsou jejich odpovědi. 

1. Mohli byste nám na začátek prosím přiblížit metodu lyofilizace?

Luboš: Lyofilizace je forma konzervace. Ve zkratce jde o odpařování vody ve vakuu za nízkých teplot (-35), kdy postupným ohříváním a snižováním tlaku, dochází k pozvolnému sušení.

Průměrná doba lyofilizace je 50-55h při nakládce 7kg čerstvé suroviny. Jde o velice zdlouhavý, ale šetrný proces, ale za to výsledek stojí za to!

Lyofilizace zachovává veškeré živiny a vitamíny. Jak my říkáme, zbavujeme potraviny vody, nikoli však živin a vitamínů.

2. Jak jste se vůbec k netradičnímu podnikání dostali?

Lenka: Byla to celkem náhoda, kdy jsme ovoce sušené mrazem jedli na návštěvě u mé sestry. Trochu jsme debatovali o tom, jak se to dělá. (tipovali jsme dusíkem).

Luboš: O několik měsíců později jsem narazil na internetu na lyofilizované ovoce. Trochu jsem se začal zajímat, jak se to dělá, a pak zjistil, že většina lyo dobrot je z Německa. Po chvilce strávené na Googlu jsem narazil na firmu, která dělá menší lyofilizátory a shodou okolností zrovna dostali povolení pro prodej svých mašin. Neváhal jsem a hned je kontaktoval. Viděl jsem v tom vizi, nemohl jsem vůbec spát, neustále mi to vrtalo hlavou.

Lenka: Pak už zbývalo „jen“ přemluvit mě a Lyopotraviny byly na světě.

Tedy, původně LaL Lyofood , ale po pár měsících jsme udělali zásadní změnu názvu firmy, aby to bylo co nejvíce české. A hlavně to nikdo neuměl vyslovit.

3. Odkud berete suroviny pro lyofilizaci a co všechno jde takto upravit?

Lenka: Suroviny pocházejí od místních pěstitelů, zahrádkářů a když potřebujeme větší množství obracíme se na sady. Snažíme se vykupovat regionální suroviny, ale samozřejmě u všeho to nejde, takže něco je z okolí Příbrami, Prahy a různých koutů republiky. Kvůli poptávce jsme už zavítali do Vietnamu, odkud jsou nám dováženy suroviny, jako dračí ovoce, mango, či kokos. Zatím můžete najít na webu dračí ovoce, zbytek je ve výrobě.

Luboš: Takto lze upravit ovoce, zeleninu, maso, dá se říct, co člověk normálně konzumuje.

Co se nedá lyofilizovat je alkohol, tuky, oleje, čokoláda, med, cukry. Je to ale fakt škoda

4. Jaké jsou výhody lyofilizovaných potravin?

Luboš: Největší výhodou je, že všechno, proč ovoce a zeleninu jíme, tam zůstává zachováno.

Žádné ničení vitamínů, vše je RAW. U nás teplota zpracovávaných potravin nepřesahuje + 35°C.

Lenka: Já vidím výhody také v lehkosti a úžasných koncentrovaných chutí. Lehkost surovin uvítáte hlavně na výletech, obzvláště s dětmi, kdy se každý gram počítá

Také vlastnost absolutní dehydratace takto upravených potravin je skvěle uchopitelná. Prakticky doma nepoužívám žádná jiná sladidla, jen a pouze dochucuji právě lyo-ovocem a lyo-zeleninou. Velký fanda je lyo-česnek, protože ho stačí opravdu málo a hlavně se nemusím zdržovat loupáním. 

5. Jaká je vaše nejoblíbenější lyofilizovaná surovina a jak ji používáte?

Lenka: Mám nejraději chipsy z červené řepy, který si máčím v zakysce, to je fakt závislost. V kuchyni potom používám nejvíc malinovou drť dětem do snídaňových kaší a česnekovou drť. Taky mouky z klíčků k zahušťování. Hodně jsem teď začala používat i lyo-vegetu. Je to teď nový produkt, který je potřeba řádně vyzkoušet, než ho pustíme do oběhu. Dost často „testujeme“ nové výrobky na našich dětech, ale prý si to nesmíme dát na etiketu. Také rodina je dost často pokusnými králíky.

Luboš: No, těžká otázka. Všechno je dobrý. Já osobně mám rád naklíčenou cizrnu a čočku. Z ovoce borůvky a hrušky. Hrušky jsou TOP, jsme jediní v ČR, kteří mají lyo-hrušky. Ani se k nám nedováží, pokud víme. Užití je u mě velmi jednoduché. Ujídám při balení.

6. Co vaše plány do budoucna? Přáli byste si rozšířit sortiment zboží nebo využít další zajímavé suroviny?

Lenka: Plánů máme spoustu. Řekla bych, že seznam je tak kilometr dlouhý. Vše je bohužel o penězích. Nové produkty bychom mohli sypat z rukávu nepřetržitě, ale uvést je trh, je spojeno s docela složitým procesem. Chtěli bychom např. vylepšit obaly, etikety, eshop, atd., ale prioritně teď investujeme do vylepšení provozu, aby byly naše výrobky bezkonkurenční, jak je už nyní naši zákazníci popisují, což si chceme určitě zachovat, ale samozřejmě zároveň nechceme usnout na vavřínech. Vzhled pytlíku na chuti tolik nezmění, ale chtěli bychom se v tomto určitě zlepšit.

Luboš: Plány? Máme tolik plánů, že nevím, co plánovat dřív. Je toho opravdu spousta a vše postupně uvidíte, pokud nás sledujete na facebooku. Co se týče sortimentu, tak ho neustále rozšiřujeme. Pokud nepočítám jednotlivou zeleninu ve vegetě, tak náš sortiment skýtá cca 60 druhů. Počítal jsem i prášky z ovoce. Dalších asi 10 novinek je nachystaných ke zveřejnění. Na to, že jsme před 2 lety měli aronii, rakytník, lesní borůvky, je to celkem skok.

Spíš si říkáme, že s tím jdeme sami proti sobě, protože čím víc sortimentu, tím víc problémů, ale to prostě nejde, když Vás pořád něco napadá. Pak se o to nepodělte.

7. Otázka na závěr, která ode mě musela přijít, šlo by vyrábět lyofilizované víno?

Bylo by to super, ale alkohol bohužel nelze lyofilizovat. Máme tady nějaké nepovedené testy hroznového vína z jižní Moravy od švagra. Určitě můžete ochutnat, ale usoudili jsme, že mu bude v lahvi lépe.

Děkuji za rozhovor a přeji do budoucna hodně úspěchů s lyopotravinami. Produkty si aktuálně můžete zakoupit v jejich eshopu (https://www.lyopotraviny.cz/) s výdejem v Šumperku a v Zábřeze, dále v obchodě Pramínek v Šumperku, v Pradědově muzeu v Bludově a nově také v jednotách COOP, zboží bude zhruba na 5 provozovnách, nyní už je v Lošticích.

PS: V příštím článku se můžete těšit na recept na bezlepkový kakaovo-smetanový dort s jahodovým prachem.