LADIES logo WINE

Rozhovor s Davidem Harmem

Ladies&Wine > Rozhovory > Rozhovor s Davidem Harmem

S vinařem Davidem Harmem jsem se seznámila na letošním veletrhu Wine Prague, kde měl samostatný stánek. David vede rodinné vinařství Bioweingut David Harm, které se nachází v obci Krustetten nedaleko slavného kláštera Göttweig. Rodina vlastní vinice na rozhraní Kremstalu a Wachau, zde hospodaří na bio principech s ohledem na udržitelnost, tudíž nepoužívají žádné pesticidy, herbicidy a umělá hnojiva. Několikrát za rok pořádají také Heurigen, podávají svá vína a tradiční pokrmy.

Sortiment je postaven hlavně na odrůdách Grüner Veltliner a Riesling, ale experimentují i s interspecifickou odrůdou Muscaris. V nabídce můžete ochutnat i červená vína jako je Cuvée Fosil z Merlotu, Zweigeltu a Cabernetu Sauvignon.

Davida jsem poprosila o zodpovězení několika otázek, zde jsou jeho zajímavé odpovědi.

1. Jak jste se dostal k vinařství a jakou školu jste studoval?

Jako nejmladší syn jsem ve 25 letech převzal naše vinařství společně se svou ženou Kathrinou. Studoval jsem ekonomiku se specializací na řízení podniku.

2. Co Vás na vinařství baví?

Nejvíce mi dělá radost doprovázet vinnou révu od prvních řezů až po sklizeň, ale i práce ve sklepě a kontakt s našimi zákazníky. Prostě vše, protože mě to stále utvrzuje ve skutečnosti, že práce vinaře je velice rozmanitá. Navíc každý rok přináší nové výzvy.

3. Jaké jsou Vaše oblíbené odrůdy?

Grüner Veltliner a Riesling. Veliner pro svou širokou škálu projevů, od lehkého osvěžujícho vína až po ta plná a charakterní. U této odrůdy je prostě vše možné.

Riesling vidím jako krále vín, na vinici jsou jeho hlavy poměrně vybíravé, potřebují dobrou minerální půdu a polohu s vhodnou sluneční expozicí. U Rieslingu nejvíce poznáte, zda vinař svému řemeslu rozumí.

4. Jakou preferujete kombinaci vína a jídla?

Se svou ženou nejraději k jídlu pijeme Riesling. Jeho ovocné tóny v kombinaci s harmonickou kyselinkou příjemně ladí k mnoha pokrmům, například k pečenému pstruhovi.

5. Jaké plány máte do budoucna?

Ve spolupráci s rodinou i nadále vést naše vinařství a udržovat vysokou kvalitu našich vín. Rád bych i více exportoval.


Děkuji Davidovi za jeho zajímavé odpovědi a těším se někdy na viděnou v Krustetten.

PS: Další termín Heurigen u Harmů je od 28. července do 6. srpna, každý den od 16 hodin, takže skvělá příležitost udělat si výlet do Rakouska, co říkáte :)?