LADIES logo WINE

Rozhovor se Sophií Fidesser

Ladies&Wine > Rozhovory > Rozhovor se Sophií Fidesser

Na tenhle rozhovor jsem se hodně těšila, Sophii jsem osobně poznala ve vinotéce v Retzu a hned mi přišla milá, aktivní a hlavně „do kšeftu“. Prostě uměla vína rodiny Fidesser skvěle představit, prezentovat a prodat. Obdivovala jsem, jak profesionálně dovede o jejich vínech mluvit, bylo vidět, že jimi doslova žije.

Poprosila jsem ji o zodpovězení mých tradičních otázek, zde jsou její poutavé odpovědi:

1. Jak jste se dostala k vinařství a jakou školu jste studovala?

Narodila sem se do vinařské rodiny, takže ať už jsem chtěla nebo ne, kolem vína se to u nás točilo pořád. Víno bylo tudíž pro mě každodenní společník, hlavně po škole. V dětství jsem práci na vinici pokládala za nudnou a jednotvárnou. Proto jsem se rozhodla věnovat se jiné, také důležité části našeho vinařství, a sice studiu marketingu. Postupem času se ve mně přece jen probudila zvědavost, a rozšířila jsem si přímo u nás doma a na Weinakademie své znalosti o vinařství. Během studia jsem navíc pracovala v jedné velké vinotéce a po ukončení školy v roce 2017 jsem se plně zapojila do našeho rodinného podniku a moc mě ta práce baví. Zamilovala jsem si různorodost pracovních dní doplněnou o ruční práci na vinici.

2. Co Vás na vinařství baví?

To je jasné, právě ta různorodost! Být vinařem znamená ovládat více povolání. Na jedné straně zůstává spousta ruční práce při obhospodařování révy, která potřebuje stálou a přesnou péči. To je velká část naší práce, vlastně takový základ vína. Nemohu opomenout ani práci ve sklepě nebo v kanceláři. Dále je to také velmi důležitá část: propagace, prezentace, ochutnávky, veletrhy, cestování s vínem, atd. Klidně se stane, že se v jednom dni třikrát převlékáte do zcela různého oblečení :) Prostě žádná nuda!

3. Jaké jsou Vaše oblíbené odrůdy?

To je hodně těžká otázka, záleží na mnoha faktorech, na oblasti, typu zpracování, ročníku, jídlu,… a také jakou mám zrovna ten den chuť. V létě piji raději bílá vína a v chladných měsících dávám přednost červenému. Mám pozitiviní vztah ke Grüner Veltlineru, který můžete ve Weinviertlu stěží opomenout. Jsem také fanoušek elegantních burgundských odrůd, a zralého Sauvignonu blanc nebo Rieslingu. Ale nerada bych se dostala k příliš přesnému vymezení, myslím, že každý region má svou typickou odrůdu, které se zde velmi daří.

4. Jakou preferujete kombinaci vína a jídla?

Víno jako doprovod k jídlu je velice poutavé téma. Správná kombinace se ne vždy lehce hledá, ale může vést k nezapomenutelnému chuťovému zážitku. Dobří kuchaři na to mají většinou perfektní cit. Osobně dávám k pokrmům přednost spíše zralým vínům, která jsou důraznější a nabízí vícevrstevnou chuť, ladící s jídlem. U mladých vín je pro mě důležité, aby se v chuti neprojevovala příliš voňavě nebo bujně a nepotlačila tak chuť pokrmu. Víno by mělo být „pouze“ důležitá podpora. V ideálním případě se obě složky pozvedávají.

5. Jaké plány máte do budoucna?

Uvidíme, konkrétní plány nemám, jsem spíš spontánní typ. Zkušenosti jsou důležité, proto bych je ráda dále sbírala nejen ve vinařství, ale i v marketingu. Fandím hlavně rodinným podnikům, proto mě těší, že mohu svou prací podporovat své rodiče a planovat naši budoucnost společně se svým mladším bratrem, který nyní studuje vinařskou školu v Klosterneuburgu.

Moc děkuji Sophii za její odpovědi a přeji jí do budoucna hodně úspěchů nejen na vinici, ale i v marketingu. Pokud byste chtěli ochutnat vína z Weingut Fidesser, zastavte se buď přímo u nich v Plattu (předem je dobré je kontaktovat zde http://www.fidesser.at/kontakt/) nebo je můžete zakoupit ve vinotéce Weinquartier v Retz                                (https://www.weinquartier.at/cz/).