Ladies&Wine > Víno > La Paulée de Prague 2017
Minulý týden jsem se zúčastnila „La Paulée de Prague 2017“, tedy galadegustace francouzských vín, pořádané společností Vinovinovino. La Paulée je ve Francii tradiční oslava sklizně, při které se setkají nejen vinaři a jejich zaměstnanci, ale i milovníci vína. Akce se konala v krásných prostorách hotelu Mandarin Oriental, který stojí na místě bývalého kláštera ze 14. století na Malé Straně. Celkem byly prezentovány desítky vín od známých vinařů z oblastí Champagne, Alsace, Bourgogne, Languedoc-Rousillon, Loire-Samur Champigny, Bordeaux a Cotes du Rhone.
Hned při vstupu jsme prošly bezproblémovým ověřením registrace předem zaplacené vstupenky, a pak již nic nebránilo začátku degustace. K dispozici bylo slušné vinné sklo Riedel a prezentovány byly i moje oblíbené skleničky Zalto, které byly bohužel pouze k prohlédnutí, nikoli k použití, nicméně při jejich poměrně vysoké ceně to chápu. Vína byla přehledně rozdělena u jednotlivých stolů, kde se jejich rozlévání věnoval sympatický a profesionální personál.
Hned u prvního stolku mě oslovila nabídka menších šampaňských domů, ze základních cuvée mi zachutnalo Cuvée Tradition 1er Cru Brut z vinařství Gonet-Médeville, příjemné s kvasnicovými tóny, šampaňské pro každou příležitost. Výborné bylo i Cuvée Resonance Extra Brut de Pinot Noir od Marie Courtin, extraktivnější, stoprocentně pouze z hroznů Pinot Noir, dovedu si ho dobře představit k mořským plodům, hlavně k ústřicím. Vyzkoušely jsme také dvě rosé, první směs z 50% Pinot Noir a 50% Pinot Meunier, Cuvée Le Rosé Brut z šampaňského domu Chartoge Taillet, ovocné a svěží, ideální jako aperitiv, druhé růžové cuvée bylo pouze z odrůdy Pinot Meunier od Laherte Freres, Cuvée Rosé de Meunier Extra Brut, plné a tělnatější, ideální gastronomické šampaňské, hodilo by se dobře k husím játrům, ale i k asijské kuchyni.
Pak už jsme přešly k druhému stolku, kde byl hlavní hvězdou sympatický vinař Patrick Piuze z Chablis a představil ucelenou řadu svých vín. Skvělé bylo lehké, základní Chablis Terroir Découverte 2015, příjemně minerální a osvěžující. Následně jsem přes středně těžké Chablis 1er Cru Vaulorent 2015 přešla ke skvostnému Chablis Grand Cru Bougros 2014, tohle víno má ještě slušný potenciál k zrání a archivaci, ale už nyní by výtečně doprovodilo těžší pokrmy z telecího nebo z drůbeže, ale i zralé sýry.
Z dalších prezentovaných bílých vín z Burgundska mě zaujala kolekce vín od Jeana Marca Boillota, jeho skvělé Puligny Montrachet 1er Cru Champ Canet 2014 hodnotím jako vyvážené víno s dlouhým závěrem a máslovými tóny. Skvělé bylo i červené víno Roche de Bellene Nuits St. Georges Vielles Vignes 2012 od Maison Roche de Bellene, živý a stále jiskrný Pinot Noir vhodný k nadcházející sezóně pečených kachen a hus. Dále jsme z červených vín ochutnaly zajímavé Bordeaux od Chateau Milens. Saint Emillion Grand Cru 2011 představovalo typické cuvée z Bordeaux ve slušné kvalitě.
Vzorků k degustaci bylo opravdu hodně, takže se mi bohužel nepodařilo zdaleka ochutnat vše, příští rok to musím napravit :). Celkově hodnotím akci jako velmi povedenou a na vysoké úrovni, dobře vybraná vína, profesionální a znalá obsluha plus krásné prostředí na tom měly největší zásluhu. Všechna vína jste si navíc mohli přímo na místě objednat s výhodnou slevou. Proto doufám, že se „La Paulée de Prague“ stane tradicí a každý rok na konci října bude mít pevné místo v mém diáři.