Šneci z listového těsta

Tenhle recept má hned několik velkých plus, je rychlý, jednoduchý i pro kuchařské začátečníky a navíc je výsledek ještě chutný. Inspiraci jsem čerpala z tradiční německé kuchařské bible „Vaříme sladké i slané“ od Hedwig Maria Stuber (což není jméno kuchařky, ale společný pseudonym autorek Marie Huber a Hermine Hedwig Stumpf). Mimochodem je to velmi povedená kuchařka, kdo ji ještě nemáte, tak určitě uvažujte o jejím zařazení do knihovny.

Suroviny:

– jedno balení chlazeného listového těsta

– 250 g polotučného tvarohu v kostce

– 1 vejce

– sušené či čerstvé bylinky dle vlastní chuti (rozmarýn, tymián, majoránka,…)

– sůl

– pepř

-bílý sezam na posypání

– olivový olej na potření

Postup:

V míse důkladně smícháme tvaroh, vejce, bylinky a sůl. Použijte raději tvaroh v kostce, je tužší než ve vaničce a tudíž nebude náplň z těsta vylézat. Těsto rozrolujeme, potřeme náplní, opět podélně zatočíme a krájíme ostrým nožem zhruba jeden centimetr široké šneky, každého následně umístíme na pečící papír, potřeme olivovým olejem a posypeme sezamovým semínkem. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 10-12 minut na 200 stupňů.

Náplň skýtá prostor pro fantazii, můžete přidat různé druhy sýrů, šunku, ale třeba i sladkou mletou papriku.

Doprovodné víno: skvělé bude lehčí bílé, například mladý Rivaner nebo Grüner Veltliner.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en