Ladies&Wine > Cestování > Recenze restaurace Esslokal v Hadersdorfu
Věhlas této restaurace se ke mně donesl prostřednictvím různých gurmetských časopisů. Ve Falstaffu získali devadesát pět bodů ze sta možných, a to je opravdu skvělé hodnocení. Rozhodla jsem se proto, vyzkoušet Esslokal na vlastní kůži a chuťové pohárky.
Moje kroky proto směřovaly do malé obce Hadersdorf, která spolu s Kammern tvoří městys a pyšní se krásným, rozlehlým náměstím. Zajímavostí je určitě také působení švýcarského umělce Daniela Spoerriho, ten přímo na náměstí získal dva domy. V jednom je galerie a v druhém právě restaurace Esslokal, dříve dům sloužil také jako kino. Ale dnes už se zde odehrávají pouze gastronomické scény na vysoké úrovni. V kuchyni kraluje šéfkuchař Roland Huber se svými neotřelými nápady a na place vládne jeho žena Barbara.
Usadili nás v členitém prostoru bývalého měšťanského domu do zadní části, byla jsem z toho nejdříve trochu rozpačitá, protože vedle nás byla větší, hlučnější skupina hostů. Nicméně postupem času se zklidnili. Navíc já díky skvělému kváskovému chlebu s legendárním napáleným máslem utišila svůj hlad a vychlazená sklenička růžového sektu z vinařství Jurtschitsch mi také dost vylepšila náladu. Celý prostor je moderně, vkusně zařízený, navíc s jistým důvtipem, zdůrazňujícím Spoerriho „eat art“ zaměření.
Z jídelního lístku máte možnost si vybrat tři až šest chodů, k nim vhodně napárovaný vinný doprovod. Samozřejmě je též možnost volby á la carte s vlastním výběrem vína z vinné karty. My zvolily každá tři odlišné chody s vinným párováním. Večeře odstartovala třemi druhy amuse bouche, nejvíc z nich vynikal humrový bisque, výrazný a vyvážený. Už pohled do jídelního lístku mi naznačil, že zde se kombinují místní suroviny s neobvyklými chutěmi a kompozicemi. Můj první chod byl lehce marinovaný humr, černý kořen, divoký květák a čekanka plus Grüner Veltliner Belle Naturell Jurtschitsch 2022. Naprostá pecka, jídlo svěží exploze chutí si výborně rozumělo s naturálním vínem. Dalším chodem u mě byl jehněčí hřbet, arašídy, máslová dýně a listy kaffirové limetky, doprovázeno červeným Wagram Cuvée 2019 od Antona Bauera. Maso výborné kvality, propečené do růžová se snoubilo s dalšími surovinami i s plným vínem.
Měla jsem chuť na sladké, takže třetím chodem byla volba desertu v podobě rakytníku, rumu, lískových oříšků, kávy a ovoněno pelargónií vonnou. Lehčí desert s hravými akcenty, bavil mě i vinný doprovod Riesling Esslokal N1 Arndorfer 2021, nic extra přeslazeného, co by umučilo chutě desertu. Na závěr nám ještě naservírovali petit four, malé bábovičky a košíčky s nakyslým krémem. Esslokal hodnotím na jako jednu z nejlepších restaurací, co jsem za poslední dobu navštívila. Roland Huber má talent a kreativitu, což se odráží v neotřelých kombinacích surovin. Samozřejmostí je důraz na kvalitu, potkáte se tu třeba s výborným vinným sklem Riedel. Nečekejte ovšem upjatou atmosféru, kde se pomalu bojíte pohnout, vše je uvolněné a příjemné. Takže za mě někdy na viděnou v Esslokalu a určitě doporučuji k návštěvě.