Ladies&Wine > Rozhovory > Rozhovor s Christianem Finkem
S víny z vinařství Fink&Kotzian jsem se seznámila ve vinotéce Weinquartier v Retzu, vedoucí vintéky Elisabeth Ipp mi při jedné návštěvě doporučila ochutnat jejich novinku v portfoliu a bylo to právě toto vinařství z Gauderndorfu u Eggenburgu v jihozápadní části Weinviertlu. Vína mě doslova nadchla, hned mi bylo jasné, že tohle vinařství se snaží dělat něco trochu jiného. Jednak co se týká zvolených odrůd, ale i způsobu vinifikace. Kromě tradičního Veltlinu a Rieslingu se věnují i bílým burgundským odrůdám a vína nechávají zrát v dřevěných sudech, část vín je produkována v kategorii Reserve. Nadšená jsem byla ze základního Rieslingu Berg und Meer 2017, šťavnaté a minerální víno, výborné bylo cuvée O.T. Reserve 2017 Pinot blanc/Chardonnay, intenzivní, se stopou dubových sudů a přímo dokonale chutnal z.T. 2016 Sauvignon blanc, vyvážený a aromatický.
Za zmínku stojí i krásné, moderní viněty,, které vytvořil malíř Claus Hugo Nielsen. Vína navíc v posledních letech sbírají spoustu prestižních ocenění nejen v Rakousku, ale i v zahraničí.
Poprosila jsem Christiana o zodpovězení mých tradičních otázek, zde jsou jeho odpovědi:
1. Jak jste se dostal k vinařství a jakou školu jste studoval?
Nepocházím z vinařské rodiny, ale stal se ze mě vinař z nadšení. Vystudoval jsem práva a pracoval jsem ve Vídni jako ředitel právního oddělení firmy zabývající se rozvojem nemovitostí. Vínem jsem se dlouho bavil jako nadšenec, až jednoho dne naše firma získala zakázku na stavbu vinařství ve Vídni, protože jsem byl jediný, který se ve Vídni více orientoval, tak mi byl tento projekt svěřen. Nicméně mé představy, kde vinařství umístit byly odlišné, takže jsem podnikání v tomto oboru nakonec úplně opustil a začal budovat vlastní vinařství.
Celá historie by byla opravdu na dlouho, ale spolu se svou ženou Petrou Kotzian jsme mohli převzít vinařství ve Weinviertlu, protože dcera a zeť nechtěli dál rodinné vinařství vést, tak jsme do rozjetého vlaku naskočili my.
2. Co Vás na vinařství baví?
Největší zábava? Těžko říct, asi když vinice kvete a život na vinici vůbec, květy slézu a měsíčku mezi řádky. Baví mě i vznik a výroba vína ve sklepě. Asi i kontakt s lidmi, kteří mají rádi naše víno a cení si ho. Pravděpodobně je to součet všeho výše zmíněného a všechny kroky v tomto procesu.
3. Jaké jsou Vaše oblíbené odrůdy?
Máme vysázených relativně hodně bílých odrůd, Grüner Veltliner, Riesling, Chardonnay, Pinot blanc, Pinot gris, Sauvignon blanc, Gelber Muskateller, Roter Traminer, Roter Veltliner, možná jsem dokonce na některou zapomněl? Nemohu říci, že mám některou odrůdu radši, každá má své silné stránky, ale asi jsou to burgundské odrůdy.
4. Jakou preferujete kombinaci vína a jídla?
Mám rád překvapení, takže kombinace, která mě dokáže překvapit. Takže s radostí páruji červené maso, steak nebo jehněčí, aktuálně třeba i husu s těžkým Grüner Vetlinerem nebo s burgundskými odrůdami, spíše než s červeným vínem jak je obvyklé. Například kombinaci jehněčích kotlet, středomořské zeleniny a rozmarýnových brambor v doprovodu naší Burgunder-Reserve považuji za skvělou a díky svěžesti vína i za zábavnou a živou.
Ačkoli pořád zkouším něco nového, nepohrdnu ani klasikou, takový ryba s Rieslingem, Traminer se sýrem s modrou plísní nebo vídeňský řízek či Backhendl s Gemischter Satz jsou taky fajn.
Co považuji přímo za výtečné je ledové pyré z broskví (lze i ze sladkokyselých jablek) a řapíkatého celeru, k tomu v medu a curry opečené krevety v doprovodu lehkého Rieslingu s trochou zbytkového cukru.
5. Jaké plány máte do budoucna?
Pokračovat!
Děkuji Christianovi za jeho čas a přeji do budoucna spoustu skvělých dalších vín. Kdo byste chtěli jejich produkci ochutnat, můžete je nakoupit buď přímo ve vinotéce Weinquartier v Retz, nebo v dalších rakouských kinotékách (seznam je zde http://www.weinfink.at/weinfink/BEZUGSQUELLEN.html).