Jarní slaný koláč

jarní slaný koláč
FOTO: Ladies & Wine

Tenhle recept jsem včera připravila jako variaci na známý quiche, ale využila jsem v něm hodně zdravých a čerstvých surovin, které právě sezóna nabízí. S receptem si pospěšte, dokud ještě roste medvědí česnek, nicméně ani po konci jeho sezóny nemusíte smutnit, stačí si trochu pohrát s fantazií a do koláče dát jiné bylinky, které budou zrovna v rozpuku.

Suroviny

Těsto:

  • 180 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky
  • 90 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1–2 lžíce vody

Náplň:

  • 250 g creme fraiche
  • 3 vejce
  • 200 g mladého hrášku
  • dvě hrsti květů medvědího česneku
  • dvě hrsti listů medvědího česneku
  • hrst sedmikrásek
  • 100 g čerstvého sýra (tužší konzistence, můžete zvolit kravský, kozí nebo i ovčí)
  • 50 g parmazánu
  • sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup

Všechny suroviny na těsto zpracujeme v hladkou hmotu, v robotu by se neměla lepit ke stěnám. Vyválíme na tenkou placku a přendáme do máslem vymazané kulaté formy, okraje zdvihneme a zarovnáme na úroveň hrany formy. Propícháme dno vidličkou a z alobalu si vytvoříme ruličky, kterými vyložíme boky formy, aby okraje nesjely při předpečení dolů. Pečeme cca 12 až 15 minut v troubě předehřáté na 190 stupňů.

Mezitím vyšlehejte vejce s creme fraiche, osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek, nasekané bylinky, hrášek a na kostičky nakrájený sýr. Dobře promíchejte a vše přelijte do formy na předpečené těsto a hustě postrouhejte parmazánem. Pečeme zhruba 20 až 25 minut do zlatova na 180 stupňů.

A doprovodné víno? Ideálně mladé lehké, třeba rakouský Grüner Veltliner nebo Vinho Verde z Portugalska.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en