Bůček po vietnamsku

bůček
FOTO: Ladies & Wine

Venku to ještě na jaro zdaleka nevypadá, takže vydatné jídlo přijde víc než vhod a bůček je navíc vždycky dobrá volba. Tento recept je jiný než česká klasika, ale určitě si ho zamilují zejména ti z vás, kteří mají rádi kořeněné chutě Asie.

Suroviny:

Bůček:

  • 1 kg bůčku bez kosti
  • 4 stroužky česneku
  • 120 ml sójové omáčky
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • Půl lžičky mletého zázvoru, lžička mletého římského kmínu a lžička kurkumy.

Salát:

  • 200 g karotky
  • Půlka stonku pórku.
  • 50 ml sójové omáčky
  • Lžička třtinového cukru.
  • 1 lžíce limetkové šťávy.
  • 1 lžíce sezamového oleje.
  • Špetka chilli.

Postup:

Bůček nakrájíme na 1,5 až 2 cm tlusté plátky, osušíme. Ze všech surovin si připravíme marinádu, metličkou rozšleháme důkladně třtinový cukr se sojovkou, rybí omáčkou, limetkovou šťávou, vylisovaným česnekem a s kořením. Ponoříme do marinády plátky bůčku a necháme odležet nejlépe přes noc v chladu.

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů, přendáme do pekáče bůček i marinádu, přilijeme 200 ml vlažné vody, pečeme zakryté cca 90 minut, následně odkryjeme poklici a pečeme dalších 30 minut. Občas maso obrátíme.

Mezitím si připravíme salát, karotku a pórek nakrájíme na co nejjemnější proužky, zalijeme směsí sojovky, sezamového oleje, limetkové šťávy, cukru a chilli.

Vhodnou přílohou je jasmínová rýže, ať už celozrnná nebo klasická, tu můžete uvařit s plátky kokosu. Rozpadající se maso servírujeme ozdobené lístky koriandru.

A vinný doprovod? Nejlépe těžší, výraznější bílé víno. Třeba Chardonnay, štýrsky Morillon staršího ročníku v kategorii Reserve. Tak na zdraví a dobrou chuť!

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en