Moje oblíbená restaurace se nachází zhruba dva kilometry od českých hranic ve vesnici Unterretzbach. Jedná se o vesnickou restauraci, ovšem na hony vzdálenou typickým venkovským podnikům u nás. Nečekejte fritované pokrmy z mrazáku a utopence jako stálé položky jídelníčku, místo toho se připravte na kvalitní klasickou rakouskou kuchyni, ale i svěží a inovativní kreace šéfkuchaře Haralda Pollaka. Jedná se o rodinný podnik, vedení obsluhy zajišťuje manželka Sonja a další část rodiny dodává suroviny. Přímo ve stejné vesnici si u nich na statku můžete koupit skvělé klobásky, krvavý prejt, nakládanou zeleninu (pro mě jednoznačně nejlépe ochucené kyselé okurky snad v celém Weinviertlu) nebo domácí víno.
Restaurace je přestavěna z velkého statku ve středu obce a poskytuje dostatek místa nejen uvnitř, ale i na rozlehlé venkovní zahradě. Posezení na zahradě je zážitkem už kvůli nádherné, velmi staré moruši, která v létě poskytuje lepší chládek než sebeluxusnější slunečník. Interiér je zařízen účelně, vždy je vkusně vyzdoben zajímavými dekoracemi a dobrým nápadem je také jídelní lístek, na lepence připnutý papír s aktuální nabídkou. Jídelníček je pravidelně obměňován na základě dostupnosti sezónních surovin, při mé poslední návštěvě byla zrovna doba medvědího česneku, který se hned objevil na jídelníčku v podobě skvělé polévky nebo salátu. Za vyzkoušení určitě stojí tradiční „Wiener Schnitzel“ s bramborovým salátem nebo „Blunz’n-Radln“, což je opečený krvavý prejt s majonézovým bramborovým salátem. Milovníci desertů a moučníků si přijdou také na své, doporučuji například vanilkový pudink s malinovým přelivem nebo nepřekonatelný „Kardinalschnitt“. Vína zde nabízí hlavně rakouská, nejvíce jsou zastoupeni vinaři z Weinviertlu, ale své místo na vinné kartě mají i producenti z dalších vinařských regionů. Ceny vína jsou nastaveny velice férově, ostatně jako všude v Rakousku, takže i zde platíte jen jednou tolik, co přímo u vinaře. Nabízí se otázka, proč vzhledem k sousedství s jižní Moravou nepodávají také nějaká moravská vína, rádi by, ale zatím na žádné vhodné nenarazili.
Retzbacherhof je skvělou výletní restaurací, šéfkuchař mistrně zvládá klasická jídla, ale i neotřelé kombinace sezónních surovin, vůní a chutí, obsluha je vždy na jedničku s hvězdičkou a prostředí je velmi příjemné. Celkově mohu vřele doporučit k návštěvě a třeba se tam u skleničky vychlazeného Grüner Veltliner někdy setkáme.
Položila jsem šéfkuchaři Haraldu Pollakovi pár otázek, zde jsou jeho zajímavé odpovědi. Příští týden se pak můžete těšit na jeho recept na vepřové pečené na medu s kedlubnou a placičkami z tmavého chleba.
Co pro Vás bylo impulsem k otevření vlastní restaurace? Kdy jste ji otevřel?
Chtěl jsem se vždy osamostatnit a zároveň se vrátit zpět domů, do Weinviertlu. Takže jsem po deseti letech sbírání zkušeností ve světě otevřel v roce 2004 spolu se svou ženou restauraci Retzbacherhof.
Kde nakupuje suroviny a jak dlouho trvalo, než jste si vybudoval odpovídající dodavatelsko – odběratelské vztahy?
Základní suroviny (maso, zeleninu,…) odebírám od dodavatelů z blízkého okolí. Pracuji téměř výhradně s rakouskými produkty. Výhodou je, že u nás máme velmi kvalitní dodavatele, proto není obtížné jejich vyhledání a následná spolupráce.
Kde nacházíte inspiraci?
Čerpám nejen ze svých zkušeností, ale snažím se neustále vymýšlet nové kombinace. Inspiruje mě hlavně Weinviertel, zdejší tradiční kuchyně.
Máte velmi širokou nabídku rakouského vína, uvažovali jste někdy o rozšíření vinné karty o vína moravská?
Rádi bychom obohatili naši vinnou kartu i o vína moravská.
Jaké jsou Vaše oblíbené kombinace jídla a vína?
Obecně považuji kombinaci vína a jídla za velmi důležitou, jedno bez druhého nikdy nebude tak dokonalé jako společně.