Suroviny
Těsto
– 150 g hladké mouky
– 100 g másla
– 30 g moučkového cukru
– 50 g kukuřičného škrobu
– 1 žloutek
– špetka soli
– 2 lžíce studené vody
Náplň
– 350 g créme fraiche
– 4 vejce
– 3 žloutky
– 150 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
– kúra z jednoho citronu
– 50 g moučkového cukru
– 60 ml smetany
– špetka soli
Postup
Všechny uvedené suroviny na těsto zpracujeme na vále v hladkou hmotu, kterou vyválíme na předem pomoučněném vále zhruba na 3 mm a přemístíme do máslem vymazané formy (nejlepší je kulatá o průměru 26 cm). Formu s těstem dáme na hodinu do lednice. Mezitím si připravíme náplň, v míse důkladně rozmícháme všechny suroviny tak, aby nebyly patrné žádné hrudky créme fraiche. Vyndáme formu s těstem z ledničky, důkladně zabalíme alobalem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut na 180 stupňů, po té necháme vychládnout a nalijeme náplň. Teplotu trouby snížíme na 120 stupňů a koláč pečeme dalších 60 minut. Necháme vychládnout a pak dáme do ledničky, podáváme ozdobené vyšlehaným bílkem s trochou cukru a lístkem máty. Kombinace bílku a citronové náplně je vynikající, jejich chutě se skvěle doplňují, určitě vyzkoušejte. Podáváme nejlépe s dobře vychlazeným Gelber Muskateller (nejraději mladého ročníku 2013, kupříkladu od Norberta Bauera z Weinviertlu, od Jägrů z Wachau nebo od Josefa Docknera z Kremstalu), v případě, že jste milovníci sladkých vín, tak doporučuji polosladká nebo sladká vína Krachera z Burgenlandu.