Italský citronový dort

Suroviny

Těsto

– 150 g hladké mouky

– 100 g másla

– 30 g moučkového cukru

– 50 g kukuřičného škrobu

– 1 žloutek

– špetka soli

– 2 lžíce studené vody

Náplň

– 350 g créme fraiche

– 4 vejce

– 3 žloutky

– 150 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy

– kúra z jednoho citronu

– 50 g moučkového cukru

– 60 ml smetany

– špetka soli

Postup

Všechny uvedené suroviny na těsto zpracujeme na vále v hladkou hmotu, kterou vyválíme na předem pomoučněném vále zhruba na 3 mm a přemístíme do máslem vymazané formy (nejlepší je kulatá o průměru 26 cm). Formu s těstem dáme na hodinu do lednice. Mezitím si připravíme náplň, v míse důkladně rozmícháme všechny suroviny tak, aby nebyly patrné žádné hrudky créme fraiche. Vyndáme formu s těstem z ledničky, důkladně zabalíme alobalem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut na 180 stupňů, po té necháme vychládnout a nalijeme náplň. Teplotu trouby snížíme na 120 stupňů a koláč pečeme dalších 60 minut. Necháme vychládnout a pak dáme do ledničky, podáváme ozdobené vyšlehaným bílkem s trochou cukru a lístkem máty. Kombinace bílku a citronové náplně je vynikající, jejich chutě se skvěle doplňují, určitě vyzkoušejte. Podáváme nejlépe s dobře vychlazeným Gelber Muskateller (nejraději mladého ročníku 2013, kupříkladu od Norberta Bauera z Weinviertlu, od Jägrů z  Wachau nebo od Josefa Docknera z Kremstalu), v případě, že jste milovníci sladkých vín, tak doporučuji polosladká nebo sladká vína Krachera z Burgenlandu.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en