Následující rozpis je pro dvě osoby, houby použijte vždy čerstvé a bylinky nejlépe také čerstvé, nikoli sušené.
Suroviny
– 8 ks cannelloni
– 250 g hříbků
– 1 šalotka
– 2 lžíce créme fraiche
– 150 ml smetany na vaření
– máslo
– olivový olej
– sůl
– černý pepř
– bylinky (rozmarýn, tymián a dobromysl)
– hrst sýra pecorino
Postup
Cannelloni předvaříme pět minut ve vroucí vodě, i když je v návodu na jejich přípravu často napsané, že se předvářet nemusejí. Předvařené cannelloni se totiž lépe plní, hlavně jsou ovšem po zapečení měkčí. Po vyjmutí z vody je necháme chvilku osušit na papírové utěrce a dáme stranou.
Hříbky a šalotku nakrájíme na drobné kousky a společně orestujeme na směsi másla a olivového oleje. Přendáme směs do mísy, přidáme dvě lžíce créme fraiche, nastrouhané pecorino, osolíme, opeříme a důkladně promícháme. Vychladlou hříbkovou směsí zcela vyplníme cannelloni. (Nejlépe se plní čajovou lžičkou se špičatějším koncem.) Naplněné cannelloni vložíme do vhodně veliké pečící misky vymazané máslem a zalijeme je osolenou a opepřenou směsí smetany na vaření, dvou lžic créme fraiche a nasekaných bylinek. Na povrch ještě nastrouháme pecorino. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 40 minut.
Doporučuji plnější suché bílé, osobně preferuji rakouský Riesling.