Následující rozpis je zhruba na šest malých mističek na soufflé. Vždy použijte porcelánové nebo kameninové mističky, v těch kovových se Vám soufflé nepodaří správně upéct.
Suroviny
– 125 ml mléka
– půlka vanilkového lusku
– 25 g másla
– 25 g hladké mouky
– 3 bílky
– 2 žloutky
– 35 g cukru
– máslo na vymazání mističek
Postup
Mouku a máslo smícháme dohromady tak, aby tvořily kompaktní hmotu. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, nožem vybereme zrníčka a vmícháme je do mléka. Mléko přivedeme k varu a přidáme do něj hmotu z másla a mouky, stále mícháme, aby se nám nevytvořily hrudky. Po chvilce míchání dáme pryč z plotýnky, do chladnoucí směsi přidáme jeden do tuha vyšlehaný bílek. Vše přelijeme do mísy, přidáme žloutky a důkladně promícháme. Dále vmícháme zbylé dva bílky ušlehané s cukrem. Touto směsí plníme předem máslem vymazané mističky zhruba jeden centimetr pod okraj (z toho důvodu, že soufflé v troubě „vyběhne“ nahoru). Mističky opatrně přemístíme do dostatečně velkého hrnce naplněného asi 3 cm vodou o teplotě 80 stupňů. Soufflé pečeme zhruba dvacet minut v troubě předehřáté na 200 stupňů. Soufflé se peče v hrnci s vodou, aby voda udržela nižší teplotu než je v troubě a tudíž se hmota částečně vaří a částečně peče. Soufflé by Vám mělo vyskočit a při správné manipulaci při vyndávání by nemělo příliš splasknout. Při podávání můžete jeho povrch ještě lehce pocukrovat vanilkovým cukrem.
Doporučuji servírovat se skleničkou Grand Marnier, kombinace pomerančového likéru a jemné vanilkové chuti je dokonalá.