K Vánocům jsme dostali dárkový balíček s produkty zábřežské konzervárny Via Delicia. Moje zvědavost byla více než veliká, takže jsme se vrhli do ochutnávání. Králičí paštika, kachní stehýnka pečená ve vlastním sádle a mléčně prokvašená zeleninová směs dopadly na jedničku s hvězdičkou. Vše bylo výborně ochucené, suroviny vykazovaly špičkovou kvalitu a v kombinaci s vhodným vínem se jednalo o nezapomenutelný gastronomický zážitek.
Někdy člověk ani netuší, jaké gurmánské poklady má přímo za rohem, to u mě platí dvojnásob, neboť rodinná konzervárna Via Delicia sídlí pár stovek metrů od našeho domu. Tato manufaktura se specializuje na zavařování nejen masných lahůdek, ale i zeleniny, ovoce, hub nebo ryb. Všechny produkty jsou zpracovány tradičními postupy a uchovány v zavařovacích sklenicích Weck.
Jejich jedinečné a chutné výrobky mě velmi zaujaly, rozhodla jsem se tedy položit pár otázek zakladateli firmy panu Olinu Bezchlebovi. Zde jsou jeho odpovědi.
Jak jste se dostal k poměrně nezvyklému druhu podnikání?
Bylo to asi způsobeno kokteilem kreativity, chutí po seberealizaci, touhou po uplatnění nabytých zkušeností s navrhováním receptur pro konzervárenskou výrobu v Čechách a ve Francii, a řadou životních náhod.
Jaká je historie firmy Via Delicia?
Nabízel jsem vývoj receptur na zakázku pro potravinářské firmy a tak jsem pořídil malé technologie do vývojového ateliéru. Sem tam jsem zkoušel nějaké receptury tzv.”do šuplíku”. Pak jsem narazil na starou knihu o zavařování a zjistil jsem, že pár receptur jsem vytvořil v podstatě stejně, jako je v ní popisováno. Bylo mi líto tyto receptury nechat ladem, v té době o ně nikdo neprojevil zájem, tak jsem projekt rozvíjel sám. Dnes si myslím, že to byla správná cesta, ale je pravda, že jsem poněkud sešel z původní cesty nabízet receptury a technologické postupy výrobcům potravin.
Používáte regionální suroviny?
Je obtížné dostat se ke kvalitním surovinám. Preferujeme suroviny z blízkého okolí, tzn. většinu druhů masa, ryb, lesních hub, planě rostoucího ovoce. Škoda, že třeba české křepelky zatím nikdo nenabízí, ty dovážíme z Itálie. Přitom chovatelů je asi u nás dost, ale zatím máme problém je dostat očištěné jako jinou drůbež.
Odkud čerpáte recepty?
Recepty bereme ze starých knížek a zápisků hospodyněk. Pravda, ne vždy fungují optimálně, ale to už je pak věcí citu a zkušeností, jak takovou recepturu upravit, aby fungovala.
Co máte v plánu do budoucna?
Budeme pokračovat, vymýšlet jak si hýčkat naše zákazníky, možná bude nějaké netradiční chuťové překvapení – něco už mám v hlavě, tak už jen zrealizovat
Poradil byste prosím čtenářům nějaký zajímavý recept z Vašich produktů?
Nedělejme složité z jednoduchého. Stačí paštička nebo masíčko od nás, čerstvý chléb, okurčička a jarní cibulka. (slovy “tečka”).
Panu Bezchlebovi velmi děkuji za jeho čas a odpovědi, přeji mu do dalšího podnikání hodně úspěchů. Vám ostatním určitě doporučuji jejich produkty vyzkoušet, nejen že si pochutnáte, ale podpoříte i poctivé české výrobky.