Dnes jsem upekla podle rakouské kuchařky skvělý moučník „Apfel Gitterkuchen“. Je tak výborný, že se s vámi hned musím podělit o recept. Třeba ho stihnete ještě tento víkend upéct.
Suroviny
Těsto
280 g hladké mouky
– 200 g másla
– 60 g cukru
– 2 žloutky
– špetka soli
– 3 lžíce suchého bílého vína
Jablečná náplň
– 6 středně velkých nakyslých jablek
– citronová šťáva
– hrst rozinek máčených v rumu
– 30 g cukru
– špetka skořice
Postup
Mouku, máslo, cukr, žloutky, víno a sůl zpracujeme do hladkého těsta, necháme odpočinout, rozdělíme na tři čtvrtiny a jednu čtvrtinu. Z většího dílu pak vyválíme korpus a vyložíme jím máslem vymazanou dortovou formu. Zbytek těsta odložíme stranou do chladu. Těsto propícháme na několika místech vidličkou a upečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů Celsia do zlatova.
Jablka oloupáme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky, přidáme citronovou šťávu, cukr, skořici a nasekané rozinky, které jsme máčeli v rumu, vše lehce promícháme a vyplníme dortovou formu s těstem.
Zbylé těsto vyválíme, radélkem rozkrájíme na pásky, ze kterých vytvoříme na vrstvě jablek úhlednou mřížku. Potřeme rozkvedlaným vejcem a pečeme cca 30 – 40 minut při 170 stupních Celsia.
Navrch posypeme koláč trochou vanilkového cukru, podáváme až vychladne (vyzkoušela jsem si, že je velmi těžké vydržet :). Skvěle ho doprovodí desertní vína, nejlépe z oblasti Burgenlandu kolem městečka Illmitz, kde se vyrábějí snad nejlepší desertní vína z celého Rakouska. Tak ať se vám koláč povede a sklidíte s ním úspěch.