Recept na bábovku z kynutého těsta podle tradičního receptu vídeňského hotelu Sacher. Budete potřebovat středně velkou bábovkovou formu a určitě použijte čerstvé kvasnice, nikoli sušené, ty čerstvé zajistí mnohem lepší vykynutí těsta.
Suroviny
Předtěsto
– 110 ml vlažného mléka
– 75 g hladké mouky
– 30 g moučkového cukru
– půl balíčku kvasnic
Těsto
– 40 g rozinek
– 30 ml rumu
– 1 vajíčko
– 3 žloutky
– 175 g hladké mouky
– 125 g měkkého másla
– 50 g moučkového cukru
– půlka vanilkového lusku
– máslo na vymazání formy
Postup
Den dopředu naložíme rozinky do rumu, krásně změknou a nasáknou. Připravíme si „předtěsto“ (v němčině „Vorteig“ neboli „Dampfl“), do mléka přidáme kvasnice, cukr a mouku. Důkladně vyšleháme v hladké těsto, přikryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě asi půl hodiny kynout. Pak přidáme všechny další suroviny kromě rozinek, deset minut hněteme, přisypeme rozinky a hněteme dalších deset minut, dokud není těsto vláčné. Na teplém místě necháme kynout půl hodiny, přendáme do máslem vymazané formy a opět dáme vykynout tak dlouho, až těsto zvětší objem do dvou třetin formy. Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů zhruba 25-30 minut.
Bábovku po vychladnutí vyklopíme, posypeme vanilkovým cukrem. Ideální k čaji, ale i k fortifikovaným a desertním vínům.