Genusswirtschaft v Mailbergu

Minulý víkend jsme se po skoro dvou letech vydali s přáteli do našeho milovaného údolí Mailberg. Nachází se asi deset kilometrů od našich hranic a při příjezdu dlouho netušíte, jaká krása se před vámi otevře. Na podzim jsou to zlatavé vinice, které se pnou po okolních kopcích a malebná vesnice s impozantním zámkem maltézských rytířů.

Navštívili jsme tentokrát nově otevřený Genusswirtschaft, a jak název a logo napovídají, jedná se o podnik, kde by si hosté měli užívat nejen jídlo a víno, ale i ubytování v klidném a tichém prostředí ve třech nově zařízených pokojích. Genusswirtschaft je projekt Vereny Schneider a Christopha Schüllera, kteří měli dříve v pronájmu zámecký sklep na Mailbergu. Chtěli ovšem do vlastního, takže koupili a zbrusu nově opravili čtyřicet let neobývaný menší statek. Celá rekonstrukce není ještě zcela u konce, na novou podobu čeká zahrada, kde začínají chovat raky a bude zde i venkovní posezení. Již nyní se však dá sedět venku přímo před domem, poté vstoupíte do restaurační části, která je rozdělená na bistro a malou, ale útulnou restauraci.

Bistro je otevřené i přes poledne a můžete si vybrat skvosty rakouské kuchyně, jako jsou filet z candáta s vinným risotem, Beuschl neboli telecí pajšl v ryzlinkové omáčce či srnčí s červeným zelím a bramborovými knedlíky. Večer jsme využili nabídku menu á la carte, která nabízí sedm, devět nebo dvanáct chodů, vše formou překvapení, takže jen dopředu řeknete, které suroviny případně nemůžete jíst nebo nemáte rádi, a pak už jen napjatě čekáte na kreativní smršť z kuchyně. Vína si můžete vybrat buď jako vinné párování, ke každému chodu jiné, nebo z vinného lístku, ten není sice nikterak obsáhlý, ale správně se zaměřuje nejvíce na vína přímo z Mailbergu. Najdete však na něm i pár zástupců z dalších rakouských oblastí a několik zahraničních vín.

U stolu jsme si všichni dali dvanáct chodů a vína jsem vybrala z vinné karty. K lehčím předkrmům vyhovoval lehčí Grüner Veltliner 2016 z vinařství Peer v Mailbergu. Nejvíce mě zaujal salát a terina z lišek a houby zapečené v těstě, vynikající bylo i bisque z raků. Těžší předkrmy si zasloužily těžší bílé z Kamptalu, které bylo tak dobré, že jsme ho vypili poněkud rychleji než můj mozek stihl zaznamenat vinaře 🙂 Musím vyzdvihnout především dvě skvěle upravené ryby, nejdříve sladkovodní variace v podobě knedlíčku z pstruha, plátku candáta plus ústřicový list (jedla jsem ho poprvé v životě a opravdu hodně připomíná ústřici), poté filet z mořského ďasa s nasekanou pampeliškou a agávovým sirupem. Následující těžší masové pokrmy pěkně doporovodil Merlot 2012 od Puhwein, opět z Mailbergu. Christophovi se moc povedl syrový, odleželý plátek hovězí svíčkové, přelitý horkou sojovou omáčkou s vývarem a dozdobený rajčaty, maso se mírně zatáhlo, ale zůstalo úžasně šťavnaté. Excelentní byl i srnčí hřbet s hříbkem a červeným zelím. Moučníky byly hned dva, nejdříve svěžejší a velmi zajímavá kombinace řapíkatého celeru na sladko a jogurtové teriny, následovaná čokoládovou mousse a soufflé s citronovým sorbetem a fíky. Oba na jedničku s hvězdičkou.

Restaurace je jedním slovem skvělá, díky talentovanému Christophovi se pyšní výjimečnou kuchyní a vždy milá Verena vše doplňuje profesionálním servisem. Za zmínku stojí i velmi příznivý poměr ceny a kvality. Určitě doporučuji spojit výlet s přespáním, ráno se tu podávají skvělé snídaně z místních produktů, různé salámy, sýry, vajíčka, domácí marmelády,… Prostě Mailberg není těžké si zamilovat, tak na viděnou třeba právě v Genusswirtschaft!

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en