Poslední listopadové dny jsme se vydali do vyhlášeného lázeňského města Baden nedaleko Vídně. Termální sirné prameny si zde užívali již Římané a své neduhy si tu léčili i členové císařské rodiny. Město vystavené v bohatém biedermeierovském stylu bylo za druhé světové války téměř zničeno bombardováním, naštěstí se podařilo mu během poválečných let navrátit původní lesk a krásu.
Ubytovali jsme se na zámku Weikersdorf, který je vzdálený asi deset minut chůze od centra. Procházka vede překrásným parkem, mají zde stovky rozličných druhů růží, když kvetou, tak to musí být fantastický zážitek. Nicméně na konci listopadu to příliš nevyniklo, takže jsem se soustředila na hledání nějaké dobré lázeňské kavárny. Lákavé zákusky mají například v Konditorei Trahbüchler, v pekárně Annamühle nebo na hlavním náměstí v Cafe Central. Když už budete v centru, tak nesmíte minout ani Grüner Markt, kde si můžete zakoupit čerstvé ryby, sušené ovoce a ořechy nebo si dát svařák či punč. Za návštěvu stojí i Hauervinothek přímo naproti Grüner Markt, nabízí vína místních vinařů za příznivé ceny.
Večer jsme si objednali stůl přímo v zámecké restauraci Rosenkavalier, prostorná jídelna s bohatě zdobeným interiérem a výhledem do zasněženého parku podtrhla předvánoční atmosféru. Jídelní lístek je postaven na klasických pokrmech rakouské kuchyně, zvolila jsem tatarák z hovězího masa speciálního druhu skotu „Schneebergrind“, který pochází z kopcovité krajiny jižní části Niederösterreich. Maso bylo dobře ochucené a spolu s focacciou s vlašskými ořechy tvořilo zajímavou chuťovou kompozici. V Rakousku si vždy musím dát i krvavé jelítko neboli „Blunzen“, zde ho připravují opečené s celerem, jablkem a křenem. Chuťově bylo vše pěkně sladěné, jen bych ubrala na pálivosti hořčice, ale to je pouze moje subjektivní preference. Z desertů nebudete vědět, který si vybrat dříve, mě nejvíce nalákal jogurtový řez s kaštanovým pyré a švestkami, skvělá kombinace! Vinný lístek není nikterak obsáhlý, ale správně se zaměřuje na vína z místního Thermeregion. Specialitou jsou zde dvě bílé, autochtonní odrůdy Rotgipfler a Zierfandler, které se často objevují i v cuvée. My jsme pro tentokrát vybrali Rotgipfler 2016 v kategorii Reserve z vinařství Biegler z Gumpoldskirchen. Skvostné a plné víno, které výborně doprovodilo těžší pokrmy, ale i desert.
Dalším tipem na zajímavou restauraci je Marktamt na náměstí Brusantiplatz přímo v centru Baden. Zde se specializují na ryby a jde jim to víc než dobře. Jako správný milovník ústřic jsem neodolala předkrmu v podobě kombinace tří druhů: Belon, Muirgen Special a Isigni, dokonale čerstvé ústřice byly fantastickým zážitkem. Jako další chod jsem zvolila halibuta s černou rýží a pórkem na smetaně, skvěle ochucené a ryba připravená přesně jak má být, s křupavou kůži a šťavnatým masem. Z vinné karty byl jasnou volbou Rotgipfler 2016 z vinařství Schwertführer z nedalekého Sooss, projevil příjemné tóny exotického ovoce, grepové kůry a vyváženou kyselinku. Víno právem získalo 90 bodů v hodnocení časopisu A la Carte. U jedné láhve jsme nemohli skončit, takže jsme přešli ke skvostnému Neuburgu 2016 Riede Hausberg ze známého vinařství Alphart z Traiskirchen. Na vinici celkem náročná odrůda Neuburger se odvděčila plným vínem s náznakem pražených mandlí, čerstvě upečeného chleba a sušených hrušek.
Bohužel jsme po vynikajících jídlech neměli místo na deserty, a to je pořádný důvod se zase někdy nejen do restaurace Marktamt, ale vlastně i do Baden vrátit. Takže se těším viděnou v tomhle krásném lázeňském městě u skleničky místního Rotgipfler 🙂