Králičí maso je u nás vcelku podceňované a je to velká škoda, protože je dietní a dobře stravitelné. Někdo mu sice vyčítá, že je nevýrazné, ale to je spíš nedostatkem invence při jeho přípravě. Dost záleží na tom, čím králíka ochutíte, žampiony a dijonská hrubozrnná hořčice k němu jdou přímo skvěle.
Suroviny:
– 2 králičí stehna
– 50 g slaniny (nejlépe z přeštíka)
– 1 středně velká šalotka
– 100 g hnědých žampionů
– 4 lžíce dijonské hrubozrnné hořčice
– 2 lžíce másla
– sůl, černý pepř
– 200 ml suchého bílého vína
– 2 lžíce kysané smetany
Postup:
Slaninu a šalotku nakrájíme na malé kostičky, očištěné kloboučky žampionů na čtvrtky a v zapékací míse vše zlehka orestujeme na másle. Králičí stehna osolíme, opepříme a potřeme každé dvěma lžícemi hořčice. Přidáme do mísy stehna, z obou stran zprudka opečeme, aby se maso zatáhlo. Podlijeme bílým vínem a dáme péct do předehřáté trouby na 170 stupňů zhruba na 50-60 minut podle velikosti stehen. Deset minut před dokončením přidáme dvě lžíce kysané smetany a rozmícháme.
Ideální přílohou je rýže, já jsem zvolila červenou, ale skvělá bude i jasmínová nebo tradiční arborio.
Vinný doprovod hledejte v bílých, aromatičtějších a tělnatějších vínech, my vyzkoušeli Chardonnay Ried Miterpoint 2016 z Weingut Hebenstreit z Kleinriedethalu a byla to výborná kombinace.