Tenhle mazanec ze špaldové mouky a tvarohu je prostě skvělý, nemusíte čekat, až těsto vykyne, špalda mu dává zajímavě oříškovou chuť a tvaroh mu propůjčí vláčnost. Má asi jedinou chybu, sníte o ho o dost víc než byste chtěli.
Suroviny:
– 400 g hladké špaldové mouky
– 100 g jemně mletých mandlí
– 50 g plátků mandlí
– 160 g másla
– 100 g třtinového cukru
– 250 g měkkého tučného tvarohu
– 1 balíček kypřícího prášku do pečiva (lepší je ten s vinným kamenem)
– 3 vajíčka
– 50 g rozinek naložených v rumu
– kůra z jednoho citronu
– zrníčka z půlky vanilky
Postup:
Změklé máslo vyšleháme do pěny s cukrem, vanilkou a citronovou kůrou, přidáme dvě vejce, tvaroh a opět důkladně šleháme. Přisypeme mouku, kypřící prášek a mleté mandle, těsto prohněteme a přidáme rozinky, opět prohněteme a na pomoučněné ploše zpracujeme v hladkou hmotu. Na pečícím papíře vytvarujeme do bochánku, ozdobíme ho nůžkami vytvořeným křížem, potřeme jedním rozšlehaným vejcem a ozdobíme plátky mandlí. Pečeme na 170 stupňů v předehřáté troubě asi 45 minut. Můžeme vyrobit i dva menší bochánky, ty pečeme 25-30 minut.
Za horka posypeme vanilkovým cukrem a necháme vychládnout na plechu.
Doprovodné víno: skvělé bude portské nebo sladké TBA z okolí Neusiedlersee.