Špaldový mazanec s tvarohem

Tenhle mazanec ze špaldové mouky a tvarohu je prostě skvělý, nemusíte čekat, až těsto vykyne, špalda mu dává zajímavě oříškovou chuť a tvaroh mu propůjčí vláčnost. Má asi jedinou chybu, sníte o ho o dost víc než byste chtěli.

Suroviny:

– 400 g hladké špaldové mouky

– 100 g jemně mletých mandlí

– 50 g plátků mandlí

– 160 g másla

– 100 g třtinového cukru

– 250 g měkkého tučného tvarohu

– 1 balíček kypřícího prášku do pečiva (lepší je ten s vinným kamenem)

– 3 vajíčka

– 50 g rozinek naložených v rumu

– kůra z jednoho citronu

– zrníčka z půlky vanilky

Postup:

Změklé máslo vyšleháme do pěny s cukrem, vanilkou a citronovou kůrou, přidáme dvě vejce, tvaroh a opět důkladně šleháme. Přisypeme mouku, kypřící prášek a mleté mandle, těsto prohněteme a přidáme rozinky, opět prohněteme a na pomoučněné ploše zpracujeme v hladkou hmotu. Na pečícím papíře vytvarujeme do bochánku, ozdobíme ho nůžkami vytvořeným křížem, potřeme jedním rozšlehaným vejcem a ozdobíme plátky mandlí. Pečeme na 170 stupňů v předehřáté troubě asi 45 minut. Můžeme vyrobit i dva menší bochánky, ty pečeme 25-30 minut.

Za horka posypeme vanilkovým cukrem a necháme vychládnout na plechu.

Doprovodné víno: skvělé bude portské nebo sladké TBA z okolí Neusiedlersee. 

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en