Meruňkový obrácený koláč

Meruněk se letos urodilo víc než dost, takže koho už nebaví knedlíky nebo zavařování, tak může vyzkoušet následující recept. Vybírejte dobře zralé meruňky a nejlépe se hodí dortová forma o průměru 26 cm s odnímatelným krajem i dnem.

Suroviny:

– 200 g hladké mouky

– 30 g mleté pohanky (kdo nemá rád, tak může nahradit mletými mandlemi)

– 140 g másla

– 60 g třtinového cukru

-100 g tvarohu

– 200 ml mléka

– citronová kůra u jednoho citronu

– 2 vejce

– půlka sáčku prášku do pečiva s vinným kamenem

– špetka soli

– trocha másla na vymazání formy

– 10 zralých středně velkých meruněk (pokud se jich na dno formy vejde víc, tak neváhejte přidat)

Postup:

Formu vymažeme máslem, poklademe vypeckovanými půlkami meruněk a posypeme lehce 20 g třtinového cukru. V míse vyšleháme změklé máslo se zbytkem cukru do pěny, přidáme tvaroh a vejce, opět důkladně vyšleháme, vlíváme mléko a přidáváme postupně mouku, mletou pohanku, citronovou kůru, sůl a kypřící prášek. Hladké těsto vlijeme na meruňky, uhladíme povrch a pečeme v přehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 45-50 minut. Vrch musí být zlatavý a při zkoušce propíchnutí špejlí se k ní nesmí těsto lepit.

Po vychladnutí odstraníme okraj formy, opatrně překlopíme na talíř a odděláme spodní část formy. Můžeme zlehka pocukrovat vanilkovým nebo skořicovým cukrem. Podáváme nejlépe se zakysanou smetanou a lístkem verbeny či máty.

Jako doprovod volte spíše lehčí víno, nejlépe Gelber Muskateller. 

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en