Chačapuri

Minulý týden jsem si v Praze v Mamacoffe koupila placku se slanou náplní, protože sladké mi po Vánocích už lezlo krkem a chtěla jsem vyzkoušet něco nového. Milá obsluhující slečna mě poučila, že je to chačapuri, název jsem slyšela poprvé v životě, ale chuť byla vynikající. Zapátrala jsem v hlubinách internetu, co to vlastně je a rozhodla jsem se chačapuri upéct i doma. Je to v podstatě sýr zapečený v chlebu, ale je spousta dalších druhů s různými náplněmi. Já jsem přidala navíc další suroviny a tady je recept.

Suroviny:

Těsto:

– 500 g hladké mouky

– 200 ml mléka

– 60 g másla

– půl kostky kvasnic

– lžička soli

– 3 vejce

Náplň:

– 200 g balkánského sýra

– 100 g mozarelly

– 150 g dýně

– 1 větší cibule

– 1 stroužek česneku

– 4 lžíce ajvaru

– máslo

Postup:

Vlažné mléko smícháme s rozpuštěným máslem, následně nalijeme k mouce, rozšlehaným vejcím (trochu si odložíme na potření), soli a kvasnicím, v robotu vyhněteme hladké těsto a necháme na teple hodinu odpočinout.

Mezitím nakrájíme cibuli na půlměsíčky a společně s nadrceným česnekem opražíme na másle dozlatova. Přidáme na kostičky nakrájenou předem uvařenou dýni, ajvar (nejlépe pikantní), promícháme a necháme vychládnout. Sýry nakrájíme na kostičky.

Těsto rozdělíme na dva bochánky a na pomoučněné ploše taháme rukama do stran na placku, střed by měl být silnější, kraje tenčí. Doprostřed každé placky rozetřeme náplň a posypeme sýrem, uzavřeme kraje opět do bochánku a švem dospodu položíme na pečící papír, opět se snažíme placku roztáhnout do stran. Pokud se někde těsto protrhne, snažte se ho „slepit“. Potřeme vejcem a dáme do předehřáte trouby na 180 stupňů Celsia asi 15-20 minut až placka zezlátne, ještě za horka potřeme máslem.

Je to ideální jídlo na cesty, ale udělá vám radost i doma, zkuste k němu sehnat nějaké kvalitní gruzínské suché červené víno a zážitek bude dokonalý.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en