Za oknem stále ještě vládne zima a sychravo, navíc někteří z vás se po Vánocích vrhli na zdravější stravování, ale zároveň se nechtějí vzdát sladkého. Nabízím vám ideální recept na bábovku, který je zdravý a díky jablkům hezky vláčný.
Suroviny:
– 4 středně velká jablka
– 300 g polohrubé mouky (můžete nakombinovat i s hladkou špaldovou)
– 75 g jemně podrcených ovesných vloček
– 150 g vlašských ořechů
– 100 g hořké čokolády
– 75 g třtinového cukru
— 3 lžíce javorového sirupu
– půl balíčku prášku do pečiva
– 3 lžičky mleté skořice
– 4 vejce
– 50 g rozpuštěného másla
– jedno balení zakysané smetany (tučnost 20%)
Postup:
Jablka rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a nastrouháme na hrubším struhadle i se slupkou, necháme v míse chvíli odstát a po té slijeme přebytečnou tekutinu. Do mísy dáme přesátou mouku, drcené ovesné vločky, prášek do pečiva a skořici. Vyšleháme vejce s cukrem a javorovým sirupem, k nim přilijeme rozpuštěné máslo a přidáme mouku s dalšími ingrediencemi, přisypeme 100 g jemně pomletých vlašských ořechů a 50 g jemně nasekané čokolády. Promícháme a na závěr přidáme strouhaná jablka plus kysanou smetanu. Vlijeme do máslem vymazané formy, nejlépe vysypané polohrubou moukou a vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů, po té stáhneme ihned na 180 stupňů a pečeme zhruba 50 minut.
Vyjmeme z trouby, zhruba 5-10 minut necháme ve formě a po té vyklopíme. Po zaschnutí povrchu polijeme zbytkem rozpuštěné čokolády a posypeme nahrubo nasekanými ořechy.
Skvěle ladí se zemitějšími druhy čajů (například žlutý čaj Yellow Sun), ale chybu neuděláte ani se skleničkou desertního vína odrůdy Traminer.