Borůvkový koláč s máslovou drobenkou

Borůvky jsou vynikající letní ovoce, miluji je jen tak holé, ale nejlepší je z nich koláč s máslovou drobenkou, zde je recept. Těsto vám vystačí zhruba na jeden plech.

Suroviny

Koláč

– 250 g hladké mouky

– 45 g másla

– 125 ml mléka

– 30 g moučkového cukru

– 1 žloutek

– 15 g kvasnic

– špetka soli

– kůra z půlky citronu

– půlka vanilkového lusku

– 500 g borůvek

– máslo na vymazání plechu a potření krajů

Drobenka

– 40 g hladké mouky

– 30 g moučkového cukru

– 30 g másla

Postup

V míse smícháme mouku a cukr, přidáme kvasnice, špetku soli, citronovou kůru a zrníčka z půlky vanilkového lusku. V kastrolku rozpustíme máslo, přilijeme mléko, smícháme a vlijeme k ostatním surovinám. Nakonec ještě přidáme jeden žloutek a vše zpravujeme ve vláčné těsto, které dáme hodinu a půl kynout na teplé místo. Pokud máte pekárnu, přidejte suroviny do ní a zvolte program na přípravu kynutého těsta. Ingredience na drobenku dáme do mísy a důkladně je rukou zpracujeme do menších kousků, necháme v lednici, lépe pak drží tvar. Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněném vále, přendáme opatrně na máslem vymazaný plech a vytvarujeme okraje, pak je pomažeme rozpuštěným máslem. Borůvky rozmístíme rovnoměrně na celý povrch těsta a posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů zhruba 15-20 minut. Zlatavé okraje koláče opět potřeme máslem, vydrží tak dlouho vláčné. Koláč je vynikající se zakysanou smetanou nebo šlehačkou, dobrou chuť a létu zdar!

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en