Saturejka – zasadila jsem dva druhy, a sice Douglasovu a horskou, Douglasova má spíše lehce mátovou vůni a využijete ji do vynikajících čajů. Uklidňuje žaludek a trávení. Dávám ji i jako ozdobu desertů nebo do letních limonád. Saturejka horská opět podporuje trávení, proto se velmi hodí ke všem tučným pokrmům, využijte ji při pečení husy nebo kachny, ale i k luštěninám.
Tymián – opět mám dva druhy: pravý a citronový, oba mají silné antiseptické účinky, účinné jsou při kašli, chřipce nebo angíně. V kuchyni najde využití při přípravě středomořské kuchyně, ať už do polévek, omáček, k rybám a k masu nebo do pečiva.
Máta – na fotce je čokoládová máta, vyšlechtěná z máty peprné, má tmavší listy a zajímavou chuť, která se skvěle hodí na limonády, ledové čaje nebo na zdobení desertů. Výborná je při zánětech dásní, osvěžuje, desinfikuje.
Estragon – nepostradatelná bylinka ve francouzské kuchyni, požívám ho do omáčky „Beárnaise“, k rybám, ke chřestu nebo do zálivek na saláty vynikající je i estragonový ocet. Působí močopudně, podporuje trávení a tvorbu žluči.
Bazalka – zasadila jsem klasickou zelenou a fialovou variantu, jsou naprosto nepostradatelné v italské kuchyni, caprese bez bazalky je pro mě nepředstavitelné. Dochutí skvěle omáčky, pizzu, připravíte z ní i pesto. Má význačné léčivé účinky- od úlevy při chřipce a nachlazení přes zlepšení trávení až po tlumení depresivních stavů.
Meduňka – výborná na čaj, do limonád a na zdobení desertů. Snižuje stres, uklidňuje a uvolňuje, ale také zlepšuje trávení.
Aztécký cukr – neboli lippia, letos jsem ji vysadila poprvé, takže jsem sama zvědavá, na co ji využiji. Dočetla jsem se, že se používá ve Střední Americe jako sladidlo, protože je 1 000 krát sladší než cukr. Léčí se s ní průdušky a nemoci horních cest dýchacích.
A jaké bylinky máte rádi Vy? Znáte nějakou neobvyklou bylinku nebo neobvyklý způsob využití v kuchyni? Budu ráda za každý nový nápad, stačí mi napsat, děkuji.