Ladies&Wine > Cestování > Gut Oberstockstall
Přes prázdniny jsem se místo psaní věnovala spíše poznávání nových míst v Rakousku a nejvíc mě zaujalo nádherné ubytování v Gut Oberstockstallu ve Wagramu. Starobylý statek od roku 1869 vlastní rodina Salomon, původně to byli obchodníci s vínem a solí, dnes mají prosperující vinařství, hotel a restauraci. Dva bratři se svými manželkami si rozdělili role, Matthias s Evou se starají o chod restaurace, zatímco Fritz s Birgit o vinařství, zemědělství a ubytování. Gut Oberstockstall je tak výjimečné místo, že se sluší něco připomenout i z jeho historie, hlavní obytný trakt byl vybudován v roce 1548 na starých základech gotického a pozdně románského statku, a ve středověku to byl hospodářský dvůr pasovského biskupství, někdy je také nazýván Schloss Obestockstall. V rozlehlém vnitřním dvoře se nachází také kaple z roku 1320, zajímavostí je, že v místnosti, které k ní náleží, byla v roce 1980 nalezena plně vybavená alchymistická laboratoř z 16. století.
Ale od kouzel zpět k mému pobytu, hned po příjezdu nás uvítala Birgit a ukázala nám prostorný pokoj s puristickým vybavením a několika uměleckými předměty, za mě paráda, dávám těmto prostorům přednost před přílišnou zdobností. Odpoledne jsme věnovali degustaci vína, která zde produkují výhradně na biodynamických principech, což mimo jiné znamená žádnou chemii na vinohradech, žádná umělá hnojiva a vyloučení umělých kvasinek v procesu výroby vína. Základ pro kvalitní víno je podle Fritze Salomona zdravá půda a tudíž i zdravý život v ní a nad ní. Na jejich vínech je jistá čistota a přirozenost snadno rozpoznatelná, vína jsou charakterově velmi plná a specifická, prostě žádná unifikovaná nuda. Na 15 hektarech pěstují odrůdy Grüner Veltliner, Riesling, Chardonnay, Wiesser Burgunder, Blauer Zweigelt a Blauer Burgunder. Mě zaujal Veltliner Wachrain a Brunnen ročníku 2019 a Zweigelt 2016, pěkná, vyvážená vína.
Birgit Salomon jsem poprosila o odpovědi na mé tradiční otázky, zde jsou:
1. Jak jste se dostala k vinařství a jakou školu jste studovala?
Můj manžel je vinař a já jsem vystudovala hotelovou školu, to jde bezvadně dohromady :)
2. Co Vás na vinařství baví?
Přirozeně vyrábět víno, tedy spíš ho při výrobě doprovázet a také jim pak potěšit zákazníky.
3. Jaké jsou Vaše oblíbené odrůdy?
Grüner Veltliner a burgundské odrůdy.
4. Jakou preferujete kombinaci vína a jídla?
Pijeme převážně biovína s malým obsahem síry a často také nefiltrovaná, jsou skvělým doprovodem ke každému jídlu a vydrží déle otevřená.
5. Jaké plány máte do budoucna?
Přiblížit lidem naše naturální vína a vlastně vše s certifikací Demeter.
Děkuji Birgit za zajímavé odpovědi a dodávám, že kromě vín si v jejich e-shopu můžete zakoupit i quinou, kterou pěstují v okolí statku (https://fritz-salomon.myshopify.com/).
Za doporučení určitě stojí i restaurace v areálu Gut Oberstockstall, vynikající pokrmy připravené z místní zeleniny nebo masa (rodina chová také dobytek) připravuje šéfkuchař Christoph Wagner. Určitě vyzkoušejte několikachodové menu spolu s vinným párováním, je to skvělý zážitek. Tak někdy na viděnou v Gut Oberstockstall :)