Ladies&Wine > Petra > Petra
Na začátku mé lásky k vínu stálo pouhé nesmělé ochutnávání, kdy jsem se řídila hlavně tím, zda mi víno chutná nebo nechutná. Jsem však velmi mlsná, a tak jsem rychle rozpoznala, že víno není jen „bílé a červené“, že má mnoho odstínů chutí a vůní, že se k některému jídlu velmi hodí a některé naopak dokáže svým doprovodem i zcela zkazit. Ta variabilita mě velmi zaujala, zatoužila jsem se tedy o víně dozvědět více. Prvním krokem bylo absolvování pětistupňového studijního programu „Sommelier“ Vinařského institutu České republiky, který jsem úspěšně dokončila v roce 2012. Tento program mi osvětlil nejen základy pěstování révy vinné a její odrůdy, ale také postup výroby vína, jednotlivé vinařské oblasti u nás i ve světě či přehled celosvětových destilátů, kávy a čajů.Následně jsem se začala zabývat otázkou, zda se specializovat na konkrétní vinařskou oblast či zemi. Rozmýšlení to nebylo nijak dlouhé, již spoustu let totiž jezdím do Rakouska a velmi jsem si oblíbila jejich vína, gastronomii a pohostinnost. Rozhodla jsem se tedy, že se budu intenzivně zabývat studiem rakouských vín a vinařství. Odtud již nebylo daleko k přihlášce na „Basisseminar“, pořádaný Rakouskou vinařskou akademií („Weinakademie Österreich“). Po absolvování tohoto základního semináře v roce 2013 jsem pokračovala navazujícím kurzem „Aufbauseminar I.“, který byl také v režii Weinakademie Österreich. Skvěle odborně vedené kurzy mi umožnily získat hlubší znalosti o jednotlivých odrůdách pěstovaných v Rakousku, metodách vinifikace, rakouských vinařských oblastech, ale také o rakouském vinařském zákoně a krajových vinných specialitách.
Protože mám rakouská vína, rakouskou kuchyni i rakouskou pohostinnost doslova a do písmene osobně zažitou, ráda bych se s Vámi na svých stránkách podělila nejen se zkušenostmi s rakouskými víny či vinaři, ale také se svými recepty, tipy na dobré restaurace, hotely a vinaře.
Ať se Vám tedy mé stránky líbí a v případě dotazů mě neváhejte kontaktovat. Na závěr už jen přání „Zum Wohl!“