Ladies&Wine > Cestování > Recenze restaurace Aelium
V předvánoční čas jsme se rozhodli pro výlet do hlavního města Niederösterreich Sankt Pölten, nasát něco adventní atmosféry, a hlavně navštívit relativně novou restauraci Aelium v centru.
Podnik vynikal skvělým hodnocením na mých oblíbených portálech, včetně Falstaffu, kde obdržel pěkných 92 bodů, což je na rok otevřenou restauraci velmi slušné. Na vlastní kůži, tedy spíš nos a ústa, jsem se přesvědčila, že vysoké hodnocení obdrželi právem.
Aelium se nachází v centru města, v rekonstruovaném měšťanském domě a název restaurace odkazuje na dávnou přítomnost Římanů v St. Pölten. V interiéru ovšem nic starého až na jeden empírový příborník nehledejte, zařízení místností je moderní s příjemnými tóny šedé a béžové, mladý byl také personál a tři hlavní postavy, které za touto restaurací stojí. Sommeliérku Elenu Rameder znám již z jejího působení ve Wachau u Hofmeisterei, v kuchyni kouzlí Christoph Vogler a hlavním šéfem na place je Christoph Essl, všichni tři jsou talentovaní a s bohatými zkušenostmi.
Na úvod jsme si ke studiu jídelníčku objednali aperitiv Brut Rosé od vinaře Loimera z Kamptalu, můj oblíbený růžový sekt přistál na stole krásně vychlazený a ve sklenicích Zalto Denkart, které nás i nadále provázely celým večerem. V jídelníčku máte volbu z À la carte nebo výběr čtyř až sedmi chodů z dvou odlišných menu Aelium či Cetium. Já zvolila druhou variantu a poskládala si čtyři chody z menu Aelium. Abychom příliš nevyhládli, byl nám servírován skvělý chleba a máslo s ořechy, následované pozdravem z kuchyně v podobě roastbeefu se zajímavou sladkou remuládou, dále houbového krému a tataráku z tuňáka s mořskými řasami, vše skvěle ochucené.
Menu můžete kombinovat s doprovodnými víny, zajímavý výběr párování, ovšem měla jsem chuť na klasiku v podobě Grüner Veltliner Obere Steigen DAC 2021 od Marcuse Hubera z místní oblasti Traisental, víno se nám navíc hodilo ke všem chodům a příjemně mě překvapilo svou mineralitou i svěžestí. První z nich byly dýňové noky s kdoulí a sýrem Fourme D’Ambert, výborná kombinace modrého sýra a jemné sladkosti dýně. Po kratší pauze následovaly lasagne s králičím masem a s račím přelivem, odvážné spojení chutí, a nakonec hodně povedené. Před hlavním chodem byla delší pauza, což jsme uvítali a mezitím se restaurace téměř zcela zaplnila, ale personál vše bez problému zvládal. Hlavní chod byl v mém menu zlatým hřebem večera, filátko z lososovitého pstruha a z nej ceviche, tedy syrové a zalité horkou omáčkou, ve které jsem cítila jemnou sojovou omáčku a rybí vývar, k tomu artyčoky, papričky pimentos a sušené hrozny, bylo to fantastické! Desert si také neudělal ostudu, naopak, kombinace čokoládového parfaitu s pomerančem a arašídy byla hodně povedená.
Na závěr nás ještě přepadla chuť na sklenku červeného, z rozlévaných vín můžete volit i ta doprovodná k jídlům v menu, ovšem mě zaujalo cuvée Heideboden 2018 od Hannese Reeha z Burgenlandu, vyvážené a sametové víno bylo parádní tečkou k závěrečným petit fours.
Aelium se předvedlo v tom nejlepší světle, erudovaný a nevtíravý personál, úžasné jídlo i víno a moc příjemná atmosféra. Za touhle restaurací se vyplatí si do St. Pölten zajet, my jsme zde nebyli určitě naposledy.