Minulý týden jsem si v Praze v Mamacoffe koupila placku se slanou náplní, protože sladké mi po Vánocích už lezlo krkem a chtěla jsem vyzkoušet něco nového. Milá obsluhující slečna mě poučila, že je to chačapuri, název jsem slyšela poprvé v životě, ale chuť byla vynikající. Zapátrala jsem v hlubinách internetu, co to vlastně je a rozhodla jsem se chačapuri upéct i doma. Je to v podstatě sýr zapečený v chlebu, ale je spousta dalších druhů s různými náplněmi. Já jsem přidala navíc další suroviny a tady je recept.
Suroviny:
Těsto:
– 500 g hladké mouky
– 200 ml mléka
– 60 g másla
– půl kostky kvasnic
– lžička soli
– 3 vejce
Náplň:
– 200 g balkánského sýra
– 100 g mozarelly
– 150 g dýně
– 1 větší cibule
– 1 stroužek česneku
– 4 lžíce ajvaru
– máslo
Postup:
Vlažné mléko smícháme s rozpuštěným máslem, následně nalijeme k mouce, rozšlehaným vejcím (trochu si odložíme na potření), soli a kvasnicím, v robotu vyhněteme hladké těsto a necháme na teple hodinu odpočinout.
Mezitím nakrájíme cibuli na půlměsíčky a společně s nadrceným česnekem opražíme na másle dozlatova. Přidáme na kostičky nakrájenou předem uvařenou dýni, ajvar (nejlépe pikantní), promícháme a necháme vychládnout. Sýry nakrájíme na kostičky.
Těsto rozdělíme na dva bochánky a na pomoučněné ploše taháme rukama do stran na placku, střed by měl být silnější, kraje tenčí. Doprostřed každé placky rozetřeme náplň a posypeme sýrem, uzavřeme kraje opět do bochánku a švem dospodu položíme na pečící papír, opět se snažíme placku roztáhnout do stran. Pokud se někde těsto protrhne, snažte se ho „slepit“. Potřeme vejcem a dáme do předehřáte trouby na 180 stupňů Celsia asi 15-20 minut až placka zezlátne, ještě za horka potřeme máslem.
Je to ideální jídlo na cesty, ale udělá vám radost i doma, zkuste k němu sehnat nějaké kvalitní gruzínské suché červené víno a zážitek bude dokonalý.