Cheesecake je momentálně celkem populární moučník, já jsem se jeho pečení dlouho bránila, protože nemám příliš v lásce korpusy z drcených, průmyslových sušenek. Rozhodla jsem se tedy recept trochu upravit a výsledkem je cheesecake, který můžete doplnit a poskládat podle své chuti. Náplň totiž můžete dle libosti kombinovat se sezónním ovocem (ideálně se hodí bobulovité, ale dobré budou i kandované citrusy), s bylinkami (máta, meduňka, verbena) nebo s květy (fialky, sedmikrásky, pampelišky, jedlé macešky).
Suroviny:
Těsto:
– 150 g hladké mouky
– 30 g moučkového cukru
– 1 žloutek
– 100 g másla
– špetka soli
– půlka vanilkového lusku
Náplň:
– 2 balení sýru Philadelphia
– 2 lžíce tučného tvarohu
– 150 ml šlehačky
– 3 lžíce cukru moučka
– kůra a šťáva z jednoho citronu
– 3 plátky želatiny
– půlka vanilkového lusku
Postup:
Všechny suroviny na těsto zpracujeme na vále v hladké a vláčné těsto, které zabalíme do potravinové folie a dáme minimálně na půl hodiny odpočinout do lednice. Mezitím v míse smícháme Philadelphii, tvaroh, cukr, zrníčka vanilky a citronovou kůru. Do kastrolku vymačkáme citronovou šťávu a přidáme trochu studené vody, v této tekutině rozpustíme na mírném plameni plátky želatiny. Šlehačku vyšleháme do tuha a důkladně vmícháme do směsi v míse. Přilijeme rozpuštěnou želatinu a ještě jednou dobře promícháme, můžeme klidně vyšlehat i šlehačem.
Těsto vyválíme na tenký plát a přeneseme ho do kulaté předem máslem vymazané formy o průměru 26 cm (používám stejnou formu jako na quiche). Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 10-15 minut až korpus zezlátne.
Necháme vychládnout a vlijeme směs, ozdobíme a dáme do lednice. Cheesecake je nejlepší nechat trochu uležet, druhý den bude chutnat skvěle.
Doprovodné víno vybírejte podle ozdoby, v případě malin, jahod nebo borůvek bych volila nějaké příjemné rosé, pokud bude dort laděný spíše do citrusové chuti, tak ho příjemně doprovodí tramín nebo Gelber Muskateller.