Cheesecake

Cheesecake je momentálně celkem populární moučník, já jsem se jeho pečení dlouho bránila, protože nemám příliš v lásce korpusy z drcených, průmyslových sušenek. Rozhodla jsem se tedy recept trochu upravit a výsledkem je cheesecake, který můžete doplnit a poskládat podle své chuti. Náplň totiž můžete dle libosti kombinovat se sezónním ovocem (ideálně se hodí bobulovité, ale dobré budou i kandované citrusy), s bylinkami (máta, meduňka, verbena) nebo s květy (fialky, sedmikrásky, pampelišky, jedlé macešky).

Suroviny:

Těsto:

– 150 g hladké mouky

– 30 g moučkového cukru

– 1 žloutek

– 100 g másla

– špetka soli

– půlka vanilkového lusku

Náplň:

– 2 balení sýru Philadelphia

– 2 lžíce tučného tvarohu

– 150 ml šlehačky

– 3 lžíce cukru moučka

– kůra a šťáva z jednoho citronu

– 3 plátky želatiny

– půlka vanilkového lusku

Postup:

Všechny suroviny na těsto zpracujeme na vále v hladké a vláčné těsto, které zabalíme do potravinové folie a dáme minimálně na půl hodiny odpočinout do lednice. Mezitím v míse smícháme Philadelphii, tvaroh, cukr, zrníčka vanilky a citronovou kůru. Do kastrolku vymačkáme citronovou šťávu a přidáme trochu studené vody, v této tekutině rozpustíme na mírném plameni plátky želatiny. Šlehačku vyšleháme do tuha a důkladně vmícháme do směsi v míse. Přilijeme rozpuštěnou želatinu a ještě jednou dobře promícháme, můžeme klidně vyšlehat i šlehačem.

Těsto vyválíme na tenký plát a přeneseme ho do kulaté předem máslem vymazané formy o průměru 26 cm (používám stejnou formu jako na quiche). Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 10-15 minut až korpus zezlátne.

Necháme vychládnout a vlijeme směs, ozdobíme a dáme do lednice. Cheesecake je nejlepší nechat trochu uležet, druhý den bude chutnat skvěle.

Doprovodné víno vybírejte podle ozdoby, v případě malin, jahod nebo borůvek bych volila nějaké příjemné rosé, pokud bude dort laděný spíše do citrusové chuti, tak ho příjemně doprovodí tramín nebo Gelber Muskateller.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en