Sezóna mých oblíbených surovin je v plném proudu, tak proč obě nespojit do lahodného a osvěžujícího salátu. Následující rozpis je pro čtyři osoby.
Suroviny:
– 500 g zeleného chřestu
– 200 g jahod
– čtyři hrsti kešu oříšků
– 2 lžíce olivového oleje
– trochu másla
– špetka chilli
– zelený pepř, sůl
– šťáva z půlky citronu
Postup:
Z chřestu odkrojíme tuhé konce (zhruba 2-3 cm), od hlaviček krájíme podélně tenké proužky (použila jsem krájítko na parmazán), vždy první proužek a poslední proužek vyhodíme (vrchní slupka z chřestu bývá tužší). Hlavičky odkrojíme a dáme stranou. Jahody nakrájíme na tenké plátky a přimícháme k plátkům chřestu. Kešu nasekáme a opražíme na másle asi 2-3 minuty společně s chřestovými hlavičkami, osolíme a přisypeme chilli. V misce smícháme olej, sůl, zelený pepř a citronovou šťávu. V míse důkladně promícháme všechny suroviny, zalijeme zálivkou, opět promícháme a podáváme, můžeme ozdobit lístky máty.
Ideální vinný doprovod je spíše aromatičtější bílé víno, například Chardonnay z Nového světa nebo Roter Veltliner z Wagramu.