Chřestový salát s jahodami

Sezóna mých oblíbených surovin je v plném proudu, tak proč obě nespojit do lahodného a osvěžujícího salátu. Následující rozpis je pro čtyři osoby.

Suroviny:

– 500 g zeleného chřestu

– 200 g jahod

– čtyři hrsti kešu oříšků

– 2 lžíce olivového oleje

– trochu másla

– špetka chilli

– zelený pepř, sůl

– šťáva z půlky citronu

Postup:

Z chřestu odkrojíme tuhé konce (zhruba 2-3 cm), od hlaviček krájíme podélně tenké proužky (použila jsem krájítko na parmazán), vždy první proužek a poslední proužek vyhodíme (vrchní slupka z chřestu bývá tužší). Hlavičky odkrojíme a dáme stranou. Jahody nakrájíme na tenké plátky a přimícháme k plátkům chřestu. Kešu nasekáme a opražíme na másle asi 2-3 minuty společně s chřestovými hlavičkami, osolíme a přisypeme chilli. V misce smícháme olej, sůl, zelený pepř a citronovou šťávu. V míse důkladně promícháme všechny suroviny, zalijeme zálivkou, opět promícháme a podáváme, můžeme ozdobit lístky máty.

Ideální vinný doprovod je spíše aromatičtější bílé víno, například Chardonnay z Nového světa nebo Roter Veltliner z Wagramu.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en