Citrónový chlebík s cuketou

FOTO: Ladies & Wine

Určitě máte také rádi jednoduché recepty, které jsou rychle hotové a přitom nechybí „wau“ efekt na konci, tak to přesně splňuje citronový chlebík s cuketou. Je příjemně vláčný, nakyslý a můžete ho ozdobit, čím vás napadne.

Suroviny

  • 275 g mix hladké a polohrubé mouky (půl na půl)
  • 175 g třtinového cukru
  • 175 g másla
  • 4 vajíčka
  • 2 bio citrony s chemicky neošetřenou kůrou
  • 200 g cukety
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky kypřícího prášku

Postup

Změklé máslo vyšleháme s cukrem do hebké pěny, přidáme všechna vajíčka a znovu důkladně vyšleháme. Přisypeme mouku, jedlou sodu, kypřící prášek, promícháme. Následně přidáme najemno nastrouhanou cuketu (nastrouhejte tak půl hodiny dopředu a odmačkejte trochu šťávy) plus kůru a šťávu z obou citronů. Důkladně vše smícháme v jednolitou hmotu, kterou přelijeme do máslem vymazané podlouhlé formy. Pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů (horkovzduch) asi 45-50 minut, přičemž na posledních deset minut přikryjeme alobalem. Po vychladnutí vyklopíme a zdobíme, já jsem posypala povrch vanilkovým cukrem a ozdobila jedlými maceškami a sedmikráskami. Ovšem dobře by šlo zdobit i citronovou polevou a citronovou kůrou, kdo má rád krémy, tak mascarpone s trochou cukru a citronovou kůrou by bylo také skvělé. Prostě fantazii se meze nekladou!

A jaké víno k tomu? Zkuste svěží vína ročníků 2021, třeba takový Gelber Muskateller bude výtečným doprovodem.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.