S novým rokem spousta z nás odlehčuje jídelníček ve snaze trochu zhubnout nebo prostě jen jíst zdravěji. Luštěniny jsou ideální volba, zasytí a v kuchyni se s nimi dá doslova kouzlit, jejich využití je velmi variabilní. Ať už jako příloha nebo do polévky či jako v tomto případě do orientálních jídel. Čočkový dhal je pokrm původně z Indie, kde se tento tradiční „Eintopf“ připravuje v různých variantách, přičemž nejčastější je právě ta zeleninová.
Suroviny:
– 250 g červené nebo žluté čočky
– 2 středně velké červené cibule
– 2 stroužky česneku
– 1 střední cuketa
– 500 ml zeleninového vývaru
– 2 lžíce oleje
– 2 cm čerstvého zázvoru
– 1 lžička kari
– 1 lžička kurkumy
– 1 lžička čerstvě rozdrceného římského kmínu
– šťáva z půlky citronu
– sůl
– dvě lžíce másla
– dvě hrsti kešu oříšků
– trocha chilli
– creme fraiche
Postup:
Cibuli a česnek nakrájíme na malé kostičky, cuketu na plátky a zázvor na co nejmenší proužky. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a česnek, prohodíme a přisypeme všechno koření (kromě chilli, to bude na kešu ořechy), důkladně promícháme a přidáme cuketu, opět promícháme, přisypeme čočku a zalijeme vývarem. Dusíme pod pokličkou, dokud čočka nezměkne a nedostane jemně kašovitou konzistenci, žlutá je zpravidla hotová dříve než červená. Na závěr vmícháme šťávu z půlky citronu.
Kešu oříšky nasekáme na drobno a opražíme na másle s trochou chilli, dhal servírujeme v hlubokých talířích, ozdobíme lžící creme fraiche a praženými kešu ořechy, kdo má rád koriandr, tak posype i jeho lístky.
Tento pokrm je velice variabilní, místo cukety můžete použít květák nebo dýni, ale klidně i vše dohromady. Dobře se hodí i konzervovaná rajčata. Pokud máte rádi ostřejší jídla, klidně už na začátku přípravy přisypte trochu chilli.
Doprovodné víno: kořeněný a voňavý pokrm si zaslouží těžší, aromatické bílé víno, například Chardonnay z Nového světa nebo Frühroter Veltliner v kategorii Reserve z Wagramu.