Čokoládový koláč

Velmi chutný moučník, není nepříjemně přeslazený a milovníci čokolády uvítají vynikající náplň. 

Suroviny

Těsto

– 300 g hladké mouky

– 200 g másla

– 80 g cukru

– 1 vejce

– 1 lžička prášku do pečiva

– špetka soli

Náplň

– 200 g kvalitní hořké čokolády

– 50 ml mléka

– 150 ml šlehačky

– 1 vejce

Postup

Všechny suroviny na těsto smícháme dohromady a na vále dobře prohněteme, až bude těsto hladké a kompaktní. Dáme na 30 minut odpočinout do lednice. Mezitím si vymažeme máslem formu o průměru 26 centimetrů a předehřejeme troubu na 200 stupňů Celsia. Těsto vyválíme na zhruba 1 cm silný plát, vyložíme jím formu a propícháme vidličkou. Dáme předpéct na 10 minut. Náplň připravíme tak, že ve vodní lázni rozehřejeme mléko se šlehačkou, přisypeme na kousky nalámanou čokoládu a metličkou vyšleháme. Po vyjmutí z vodní lázně postupně a za stálého míchání přilijeme vyšlehané vejce. Náplň vlijeme do korpusu a pečeme ještě zhruba 15 minut na 150 stupňů Celsia. Podáváme ozdobené šlehačkou.

K tomuto moučníku bych doporučila rosé, ať už ve formě sektu nebo tichého vína, ideálně nějaké tělnatější s tóny malin a lesních plodů, ale zároveň osvěžující a voňavé. Touto kombinací budete mile překvapeni.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en