Velmi chutný moučník, není nepříjemně přeslazený a milovníci čokolády uvítají vynikající náplň.
Suroviny
Těsto
– 300 g hladké mouky
– 200 g másla
– 80 g cukru
– 1 vejce
– 1 lžička prášku do pečiva
– špetka soli
Náplň
– 200 g kvalitní hořké čokolády
– 50 ml mléka
– 150 ml šlehačky
– 1 vejce
Postup
Všechny suroviny na těsto smícháme dohromady a na vále dobře prohněteme, až bude těsto hladké a kompaktní. Dáme na 30 minut odpočinout do lednice. Mezitím si vymažeme máslem formu o průměru 26 centimetrů a předehřejeme troubu na 200 stupňů Celsia. Těsto vyválíme na zhruba 1 cm silný plát, vyložíme jím formu a propícháme vidličkou. Dáme předpéct na 10 minut. Náplň připravíme tak, že ve vodní lázni rozehřejeme mléko se šlehačkou, přisypeme na kousky nalámanou čokoládu a metličkou vyšleháme. Po vyjmutí z vodní lázně postupně a za stálého míchání přilijeme vyšlehané vejce. Náplň vlijeme do korpusu a pečeme ještě zhruba 15 minut na 150 stupňů Celsia. Podáváme ozdobené šlehačkou.
K tomuto moučníku bych doporučila rosé, ať už ve formě sektu nebo tichého vína, ideálně nějaké tělnatější s tóny malin a lesních plodů, ale zároveň osvěžující a voňavé. Touto kombinací budete mile překvapeni.