Cuketový koláč

Sezóna cuket je v plném proudu, takže jsem přemýšlela, jaký nový recept vytvořím a vznikl z toho koláč bez mouky a klasického těsta, za to se spoustou vůní a chutí z našich bylinek ze zahrady. Cukety můžete použít zelené nebo žluté, potřebovat budete i formu na pečení. Mně se nejvíc osvědčila kulatá forma na quiche, ale pokud budete péct z větší dávky, tak klidně použijte i velký plech.

Suroviny:

– 2 středně velké cukety

– 1 polotučný tvaroh

– 3 vejce

– 100 ml mléka

– 50 g tvrdého sýra (ementál, gruyér,…)

– sůl, černý pepř

– čerstvé bylinky (oregáno, tymián, mateřídouška, rozmarýn, estragon, yzop,…)

– máslo

Postup:

Cukety nakrájejte na tenké plátky, dejte na pečící papír a nechte v předehřáté troubě na 80 stupňů zhruba 30 minut odpařit přebytečnou vlhkost. Mezitím si smíchejte mléko, tvaroh a vejce v hladkou hmotu, nejlépe když je vyšleháte ručním šlehačem. Osolte a opepřete, přidejte klidně tři a více hrstí nasekaných čerstvých bylinek, fantazii se meze nekladou, prostě, co vám zrovna roste, a máte rádi.

Formu vymžte máslem, poklaďte jednou vrstvou cuket, zalijte přiměřeným množstvím směsi (asi polovinou), posypte strouhaným sýrem, opakujte postup s další vrstvou. Dvě cukety jsem dala do dvou vrstev, pokud máte menší a vyšší formu, tak budete mít vrstev víc. Vrchní vrstva cuket by měla být zalitá směsí, aby příliš nevysychala.

Pečeme na 170 stupňů v předehřáté troubě asi 45-50 minut do zlatova. Koláč chutná dobře i studený. Ideální vinný doprovod: lehké, mladé víno, já jsem zkombinovala s Grüner Veltlinerem 2016 z Weinviertlu a šlo to k sobě báječně. 

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en