Dne 28. 3. 2017 se v olomouckém resortu Hodolany, konkrétně v Salonu Entrée konala degustace vín z Bordeaux za osobní účasti paní Bernadette Thienpont, která pochází z jedné z nejvěhlasnějších rodin v této známé vinařské oblasti. Rodina přišla z belgických Flander, kde se jejich předci zabývali obchodem s vínem a dodnes část z nich s vínem obchoduje. Rodinná historie se v Bordeaux začala psát v roce 1946, kdy George Thienpont koupil Chateau Puygueraud, v té době byly zdejší vinice hodně zničené a až koncem 70.tých let byla dokončena jejich revitalizace. První víno se na trhu objevilo v roce 1983. Dnes rodina vlastní skvostné vinice a vinařství na pravém břehu Bordeaux jakými jsou legendární Vieux Château Certan a Le Pin v Pomerol, Château Pavie Macquin 1er Grand Cru Classé v Saint-Emilion a také vynikající Château Lauriol, La Prade, či Les Charmes Godard z apelace Côtes de Francs.
V rámci úterní degustace jsme měli možnost ochutnat sedm vzorků, které představovaly průřez produkcí rodiny Thienpont. První tři bílá vína se představila v pořadí Francois Thienpont Sauvignon blanc 2014, svěží a lehké víno na denní pití, v dobrém slova smyslu nekomplikované. Druhé přišlo na řadu Château Lauriol Blanc 2012, tohle víno mě velmi zaujalo, jedná se o kombinaci Sauvignonu blanc a Sauvignon gris v poměru 55% a 45%. Přiznám se, že cuvée s šedým Sauvignonem jsem pila vůbec poprvé v životě a moc mi chutnalo, dodával vínu na krémovitosti a komplexnosti. Třetím vzorkem bylo Château Les Charmes Godard Blanc 2011, které na rozdíl od dvou předchozích vzorků již zrálo na vypalovaných barikových sudech. To se na něm projevilo zejména na vyšší viskozitě a vanilkových tónech, příjemné víno, které skvěle doprovodí těžší pokrmy z ryb nebo bílého masa.
Další čtyři vzorky již byla červená vína, první z nich lehčí a ovocitější Francois Thienpont Merlot & Cabernet Franc 2015, příjemné víno na denní pití. Poté přišlo na řadu Château Lauriol 2012, což je 100% Merlot, zdálo se mi zatím mírně ostřejší, ale zřejmě ještě potřebuje dozrát. Château Berliquet 2011 Grand Cru Classe (70% Merlot, 25% Cabernet Franc a 5% Cabernet Sauvignon) mi chutnalo nejvíce, vyvážené a hladké víno s delším závěrem. Na závěr přišlo na řadu La Gravette de Certan 2006, což je druhé víno Vieux Château Certan Grand Cru Classé. Cuvée ze 60% Merlotu, 30% Cabernetu Franc a 10% Cabernetu Sauvignon už mi přišlo mírně za zenitem, vypila bych ho s potěšením o dva, tři roky dříve, protože se jednalo o skvělé a plné víno, nicméně já mám i bordeaux raději trochu jiskrnější.
Celkově hodnotím degustaci jako přínosnou a vína rodiny Thienpont mě velmi zaujala, je to zkrátka oproti rakouským vínům zase něco jiného a pro mé chuťové buňky vítaná změna. Takže až na jejich vína narazíte, neváhejte je též ochutnat.
PS: V některém z příštích článků se můžete těšit na rozhovor s paní Bernadette Thienpont.