V Rakousku se intenzivně rozeběhla kampaň na podporu sektu vyrobeného místními vinaři. K tomu patří i akce „Den rakouského sektu“, která připadá každoročně na 22. října. My jsme obdrželi pozvánku od našeho známého vinaře Josefa Docknera, který u této příležitosti představoval svůj vůbec první růžový sekt.
Akce se konala v nově zrekonstruovaných prostorách „Sektmanufaktur Kremser Frauengrung“ přímo uprostřed vinic, na dohled od kláštera Göttweig. Ihned po příchodu byla každému nabídnuta sklenička s rosé sektem a podávaly se vynikající kanapky. Hosté si mohli prohlédnout celý sklep a dozvědět se více o výrobě sektů, mě velmi zaujaly krásné, velké sudy určené pro zrání základního vína. Program pokračoval v zatepleném prostoru přímo na vinicích, kde byla spousta místa k sezení a pódium s příjemnou živou hudbou. O občerstvení se postarali šéfkuchaři Christian Schick z restaurace Klein Wien a Hermann Haidinger z naší oblíbené restaurace Zum Kaiser von Österreich. Jako masožravec jsem byla nadšená hlavně z tradičního Taffelspitz a z výborného pečeného vepřového boku, k tomu se skvěle hodil Grüner Veltliner Kremser Frauengrund ročníku 2014. Součástí večera byla i ochutnávka sektů od dalších rakouských producentů, například od Malatů nebo od Steiningera. Líbí se mi, že vinaři si sice hodně konkurují kvalitou, ale zároveň klidně prezentují vína svých „rivalů“ na vlastní akci, konkurence tak získává lidštější rozměr.
A jaký vlastně byl růžový sekt Brut Rosé 2013? Jedná se cuvée z odrůd Zweigelt a Pinot Noir, hrozny pro jeho výrobu pochází z vinic Kremser Frauengrund, je vyroben tradiční metodou stejně jako šampaňské a zrálo v lahvi 30 měsíců. Má jiskřivou lososovou barvu s pravidelným, řetízkovým perlením. Vůně je opojně plná malin a jahodové marmelády. V chuti se projevují nejvíce osvěžující tóny třešní, dobře zakulacené tělo a delší závěr. Hodí se skvěle jako aperitiv, ale i k moučníkům a světlým masům. Dlouhé zrání v lahvi ho předurčuje k delší archivaci, v optimální kondici bude příštích 10 až 15 let.
Celkově hodnotím tuto akci jako velmi povedenou, plnou gastronomických a vinařských zážitků. Vše bylo velmi dobře zorganizováno, rakouská pohostinnost a pečlivost v kombinaci s milými lidmi jsou prostě nepřekonatelné. Takže přípitek růžovým sektem „Zum Wohl“ a poděkování za pozvání patří především rodině Docner, těším se třeba právě u nich zase někdy na viděnou.