Podzim je neodvratně za dveřmi, v obchodech to poznáte tak, že mají rozličné druhy dýní. To je výborná zpráva, protože dýně má v kuchyni mnohostranné využití a dají se z ní připravit skvělá jídla. Existuje mnoho druhů, mé nejoblíbenější jsou dýně hokkaido a máslová. Ale k dostání je i špagetová, muškátová nebo klasická dýně velkoplodá (ano, to je ta, která se nejvíce hodí na vydlabávání na Halloween, ale také na zavařování a na kompoty).
Nabízím vám dva rychlé a jednoduché recepty právě z dýně, první je na zapečenou dýni s ořechy nebo semínky.
Pro čtyři osoby budete potřebovat
– 500 g dužiny z dýně
– 50 g oříšků (moc dobré jsou vlašské, lískové nebo kešu)
– případně 50 g semínek (dýňových, slunečnicových a jiných)
– 2 lžíce olivového oleje
– trocha másla
– tymián, rozmarýn, dobromysl
– sůl, černý pepř
Dýni oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na měsíčky. Pekáč vymažeme olivovým olejem, vložíme dýni, také trochu pokapeme olejem, přidáme sůl, pepř, bylinky a ořechy. Pečeme odkryté v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 20 minut, pár minut před koncem pečení přidáme na zjemnění trochu másla. V případě, že vynecháme bylinky, sůl a pepř, a místo nich přidáme dvě lžíce medu, máme skvělý desert, stačí pak dýni nazdobit trochou kysané smetany, ale tu můžete přidat i k slané variantě.
Druhý recept na restovanou dýni je také velmi jednoduchý a rychlý, pro čtyři osoby si připravte
– 500 g dužiny z dýně
– 1 střední šalotka
– trocha smetany na vaření
– olivový olej
– máslo
– sůl, bílý pepř
– parmazán nebo grana padano
Dýní nakrájíme na menší proužky, šalotku nasekáme na jemno, vše přidáme na rozpálený olej s máslem. Opékáme zhruba deset minut, přilijeme trochu smetany, osolíme, opepříme a ještě asi pět minut dusíme, dokud dýně nezměkne. Tato směs se skvěle hodí na těstoviny, ale také na bulgur nebo na různé druhy obilovin (kamut, špalda nebo ječmen). Navrch postrouhejte trochu sýra a můžete přidat i čerstvé bylinky, nejlépe se mi osvědčila kombinace s tymiánem a dobromyslem.
A jaké vybrat k dýni víno? Jemná chuť si zaslouží aromatičtější, ale jemná bílá a růžová vína mladších ročníků. Mně moc chutnaly pokrmy z dýně v doprovodu odrůdy Viognier z Jihoafrické republiky nebo s Frühroter Veltliner z oblasti Wagram v Rakousku. Takže dobrou chuť a dýním zdar!