Medvědí česnek (Allium ursinum, někdy také lesní česnek) je ceněná bylinka a první posel jara, u nás na zahradě vyráží klidně už v půlce února a sklízíme ji do poloviny května. Hodí se skvěle do salátů, na ochucení octů a olejů, ale i do všech pokrmů, které si chcete zpříjemnit jemnou česnekovou chutí. Má příznivé účinky na vysoký tlak a hladinu cholesterolu v krvi, jeho poměrně vysoký obsah vitaminu C z něj dělá pravý jarní životabudič. Určitě ho neváhejte vyzkoušet, třeba v mých dvou následujících receptech.
Polévka z medvědího česneku
Suroviny
– 400 g medvědího česneku
– 2 středně velké šalotky
– 50 g másla
– 400 ml zeleninového vývaru
– 200 ml smetany na vaření
– 4 lžíce créme fraiche
– sůl, černý pepř a muškátový oříšek
Postup
Na másle zesklovatíme nasekanou šalotku, přidáme nasekaný medvědí česnek a 1-2 minuty společně opékáme. Zalijeme vývarem a trochou smetany, rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Přidáme zbytek smetany a créme fraiche, osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem. Vaříme ještě 15-20 minut na mírném plameni. Podáváme se lžící zakysané smetany, ozdobené čerstvými lístky a květy medvědího česneku, můžeme navrch dochutit opraženou slaninou nebo strouhaným sýrem (osvědčil se mi gruyére, ale i parmazán), hodí se i opečené kostky toastu. Fantazii se meze nekladou 🙂
Rizoto ze špaldy s medvědím česnekem
Suroviny
– 200 g špaldy
– 50 g medvědího česneku
– 4 lžíce créme fraiche
– 50 g másla
– sůl, černý pepř
– sýr a sedmikrásky na ozdobu
Postup
Špaldová zrna uvaříme podle návodu, já je mám raději „al dente“, tedy na skus, ne příliš rozvařené. Mají pak v rizotu i lepší konzistenci. Na másle osmažíme nasekaný medvědí česnek, zhruba 3-5 minut, přidáme špaldu, créme fraiche, osolíme a opepříme. Důkladně promícháme a na mírném plameni necháme pár minut prohřát. Na talíři ozdobíme květy sedmikrásky a sýrem, já jsem použila plátky zralého ovčího sýra z farmy v Brníčku, lépe k rizotu půjde výraznější sýr. Klidně na zahradě nebo na louce natrhejte i další květy, třeba pampelišku nebo fialky. Jíst se dá kdeco, kromě toho to i krásně vypadá.
Oba recepty jsou pro čtyři osoby, skvěle je doprovodí mladá vína ročníku 2015, třeba Müller Thurgau nebo Grüner Veltliner. Svěžest pokrmů budou svěží vína ještě potencovat. Takže dobrou chuť a medvědímu česneku zdar!