Dýňový perník

FOTO: Ladies & Wines

Sezóna dýní roztodivných tvarů nyní vrcholí a hodí se každý recept navíc, který pomůže zpracovat chutnou oranžovou dužinu. Tenhle perník je jednoduchý na přípravu, ze zdravých surovin a navíc vynikající.

Suroviny

Těsto:

  • 2 vejce
  • 120 g špaldové hladké mouky (může být i celozrnná
  • 100 g najemno mletých ovesných vloček
  • 250 g jemně strouhané syrové dýně
  • 5 lžic javorového sirupu (nebo medu)
  • 50 g másla
  • půlka prášku do pečiva
  • 2 lžičky koření speculatius (můžete nahradit směsí mleté skořice, kardamomu, hřebíčku a anýzu) nebo perníkového koření 

Poleva:

  • 75 g hořké čokolády (obsah kakaa minimálně 70 %)
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • hrst posekaných vlašských ořechů

Postup

Vajíčka vyšleháme s javorovým sirupem, přidáme nastrouhanou dýni, rozpuštěné máslo, promícháme. Poté ještě dosypeme mouku a ovesné vločky plus prášek do pečiva, hmotu opět dobře promícháme a nalijeme do kulaté formy (průměr 24 cm) vymazané máslem. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 25-30 minut, testujeme špejlí, zda je perník dobře propečený.

Po vychladnutí potřeme rozpuštěnou čokoládou, posypeme mletým zázvorem a ořechy. Ale invenci se meze nekladou, můžete posypat jiným druhem oříšků, kokosem, lyofilizovaným ovocem (dobře by šly švestky). Do těsta lze dát kandovaný zázvor, ořechy, kousky čokolády nebo kakao. Tak ať vám chutná!

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en