Kombinace dýně a pikantního sýra gorgonzola je překvapivá, ale obě suroviny se k sobě velmi hodí. Quiche můžete jíst buď za tepla nebo za studena.
Těsto
– 125 g hladké mouky
– 75 g másla
– špetka soli
– 2 lžíce studené vody
Náplň
– 250 g dýně (oloupané)
– 1 lžíce olivového oleje
– 250 créme fraiche
– 175 g gorgonzoly
– 2 vajíčka
– 1 žloutek
– sůl, černý pepř
Postup
Suroviny na těsto zpracujeme na vále do hladkého těsta, zabalíme do potravinové folie a necháme zhruba hodinu odpočinout v lednici. Mezitím si připravíme dýni – oloupeme ji, odstraníme semeníky se semeny, dužinu z dýně nakrájíme na kostky, dáme na pánev a dusíme do měkka na olivovém oleji, případně můžeme přilít trochu vody. Po změknutí ji posolíme, opepříme a přidáme polovinu créme fraiche.
Těsto vyválíme na tenký plát, přemístíme do předem vymazané formy (ideální je kulatá forma na quiche o průměru 26 cm) a dáme na chvíli do lednice. Troubu předehřejeme na 190 stupňů Celsia, těsto propícháme vidličkou a vložíme na 10 min do trouby předpéct. Mezitím nakrájíme gorgonzolu na kostky cca 2 x 2 cm.
Připravíme si hmotu na zalití quiche: důkladně rozšleháme v míse dvě vejce, jeden žloutek, zbytek creme fraiche, sůl a pepř. Na předpečené těsto rovnoměrně rozmístíme dýňovou náplň, posypeme je nakrájenou gorgonzolou a zalijeme připravenou hmotou. Pečeme 35 minut při 190 stupních Celsia.