Florentský jablkový koláč

S nadcházející zimou je potřeba si trochu vybudovat tukové zásoby a hlavně obalit nervy 🙂 Tenhle lahodný koláč s jablkovou náplní je pro tento účel jako stvořený, chuť pečeného máslového těsta, nakyslých jablek a karamelu s mandlemi je úžasná a určitě nezůstanete u předsevzetí dát si jen jeden kousek.

Suroviny:

Těsto:

– 300 g hladké mouky

– 150 g másla

– 40 g moučkového cukru

– 1 vejce

– špetka soli

– 2 lžíce kysané smetany

– 1 lžíce rumu

– 2 lžíce meruňkové marmelády na potření korpusu

Jablečná náplň:

– 1 kg nakyslých jablek

– 30 g moučkového cukru

– šťáva a kůra z jednoho citronu

– 1 lžíce rumu

Florentská poleva:

– 50 g másla

– 30 g moučkového cukru

– 2 lžíce medu

– 3 lžíce mléka

– 100 g plátků mandlí

Postup:

Suroviny na těsto vyhněteme v hladkou hmotu, kterou dáme na 30 minut odpočinout do chladničky. Mezitím oloupeme jablka, zbavíme je jádřinců a nakrájíme na menší plátky. Na pánvi smícháme plátky jablek s cukrem, rumem, citronovou šťávou a kůrou a dusíme zhruba 7-10 minut do měkka, po té necháme vychládnout.

Dvě třetiny těsta vyválíme v hladký plát a přeneseme do kulaté, dortové formy (předem vymaštěné máslem) o průměru 26 cm, okraje necháme zhruba 2 cm a podepřeme je srolovaným alobalem tak, aby během předpékání neklesly. Dno korpusu propícháme vidličkou a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů, pečeme zhruba 10-15 minut až korpus lehce zezlátne. Vyjmeme, odstraníme alobal a dno potřeme meruňkovou marmeládou.

Na florentskou polevu smícháme na pánvi máslo, mléko, cukr a med, chvíli společně svaříme a přidáme mandle, promícháme a odstavíme z plamene.

Do korpusu přidáme jablečnou náplň, přikryjeme ji zbylou třetinou těsta, kterou jsme si vyváleli na tenký plát. Potřeme florentskou polevou a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů tak dlouho až mandle a poleva mírně zhnědnou. 

Ideální vinný doprovod je sklenička moselského Rieslingu nebo desertní víno v kategorii TBA z rakouské oblasti Neusiedlersee.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en