Gastronomické tipy z Mallorky

Místní gastronomie mě od prvního dne nadchla zejména čerstvostí surovin a jejich rozmanitostí. Můžete tu ochutnat nejen pestrý výběr ryb a mořských plodů, ale také vepřové a jehněčí maso. Vyhlášenou lahůdkou pro milovníky uzenin je na vzduchu sušená vepřová šunka Jamón Serrano nebo Sobrasada, což je paprikou pikantně okořeněná paštika z vepřového masa. Na své si přijdou i milovníci sýrů, ochutnejte například kozí a ovčí sýry obalené v bylinkách nebo typický sýr čtvercového tvaru Mahón, který pochází původně ze sousední Menorky a vyrábí se z kravského mléka. Neskutečně široký je i výběr zeleniny a ovoce, vyzkoušejte třeba zelené fritované papričky nebo plněné lilky, ale neuděláte chybu, ani když si na trhu zakoupíte „obyčejná“ rajčata Mají totiž úplně jinou chuť než u nás v supermarketu. Ze sladkostí nesmíte minout čerstvé ovoce, opět skvělá a plně vyzrála chuť. Mallorčané mají v oblibě i mandlové dezerty či zmrzlinu. Zajímavým gastronomickým suvenýrem jsou i různé druhy ochucených solí, například citrónová, papriková nebo bylinková.

A kde všechny tyto speciality sehnat nebo ochutnat? Nabízím Vám pár následujících tipů.

Trhy

Mercat d’Olivar – velký trh v centru Palmy, prostorné zastřešené haly nabízejí nepřeberné množství dokonale rozbouraného masa, lákavé uzenářské speciality, čerstvé ovoce a zeleninu, ale hlavně obrovské množství ryb a mořských plodů. Jestli si chcete návštěvu tržnice opravdu vychutnat, doporučuji stánek s ústřicemi různých druhů, kde Vám je v libovolném množství naservírují, a pokud si k nim dáte sklenku šampaňského nebo Cavy, budete mít dvojnásobný zážitek.

Santa Maria – trhy v tomto městě se konají každou neděli a jsou široko daleko vyhlášené, proto doporučuji přijet raději již kolem desáté hodiny, abyste pohodlně zaparkovali. Ceny jsou příznivější než v Palmě a opět na Vás čeká spousta čerstvého ovoce a zeleniny, šunky, sýry, různé druhy oliv nebo výborný domácí chléb s olivami či sušenými rajčaty.

Restaurace

Lucy Wang – moje nejoblíbenější restaurace v přístavu luxusních jachet Puerto Portals, originální snoubení středomořské kuchyně s japonskými vlivy, světlý a vzdušný interiér a příjemná obsluha

Ritzi – skvělá italská restaurace, opět v Puerto Portals, doporučuji Vitello Tonato a mořské ryby, umějí je tu na jedničku s hvězdičkou, za pozornost stojí i dobře sestavený výběr vín

Can Pedro – restaurace s typickou mallorskou kuchyní kousek od Palmy, interiér je vyzdoben kýtami sušené šunky, kterou si zde určitě objednejte. Pětiletá šunka má krásnou oříškovou chuť a rozplývá se na jazyku. Doporučuji vyzkoušet i specialitu Frito mallorquín, směs fritovaných vnitřností a zeleniny.

Jardin – za gastronomickým zážitkem do michelinské restaurace se budete muset vypravit na sever Mallorky do Puerto Alcudia. Večer je otevřená vnitřní restaurace, přes den venkovní bistro v krásně upravené zahradě. Za pozornost stojí zvolna pečené mléčné selátko nebo dezert z jablek nakládaných v šafránu.

Kavárny

Cappucinno – síť kaváren Cappucinno jsme navštívili v Puetro Portals, ve Valldemosse i v Palmě, všude mají jinak zařízený, krásný interiér a pohotovou obsluhu. Vynikající volba na snídani nebo na odpolední čaj, vyzkoušejte k němu třeba fantasticky vláčný mrkvový dort nebo dort z mandlí s mandlovou zmrzlinou.

Doufám, že Vám mé tipy budou alespoň trochu nápomocné při Vaší návštěvě Mallorky a budu ráda, když mi i Vy napíšete, co zajímavého jste na Mallorce navštívili nebo ochutnali. V příštím článku se můžete těšit na bližší seznámení s mallorskou gastronomií a hlavně s místními víny.

PS: Mám zde i jeden speciální negastronomický tip pro milovnice obuvi – ochod Carmina v centru Palmy, nakupování je zde opravdovým zážitkem. Ručně šité boty Vám s láskou pomáhá vybrat, následně přeleštit a zabalit úhledný pán v ševcovské zástěře, dokonalé!

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en